USA chtějí rozmístit zbraně v Německu. Rusko vyhrožuje jadernou odpovědí

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov se nechal ve čtvrtek slyšet, že nevylučuje možnost rozmístění jaderných zbraní v reakci na avizované umístění amerických zbraní dlouhého doletu v Německu. "Nevylučuji žádnou možnost," řekl pro ruskou agenturu Interfax.

Bílý dům o plánu rozmisťovat od roku 2026 americké zbraně v Německu informoval minulý týden během summitu NATO ve Washingtonu. "Až budou tyto palebné systémy dlouhého dosahu plně vybudovány, budou zahrnovat zbraně SM-6, Tomahawk a hypersonické zbraně, které mají výrazně větší dosah než současné pozemní palebné systémy v Evropě," uvedl v prohlášení.

[chooze:article;value:565010]

USA a Německo uvedly, že nasazení těchto "pokročilých kapacit" "prokáže závazek USA vůči NATO a jejich přispění k evropskému integrovanému odstrašování", jak píše týdeník Newsweek. Moskva rozhodnutí kritizovala jako krok směrem k nové studené válce, uvádí web The Moscow Times.

Německý ministr obrany Boris Pistorius řekl, že plánované rozmístění amerických zbraní je samo o sobě reakcí na ruské balistické rakety krátkého doletu Iskander umístěné v Kaliningradské oblasti. "Pokud představitelé Německa považují za oprávněné zahájit eskalační opatření pod záminkou toho, co máme v (Kaliningradské, pozn. red.) oblasti, pak odpovíme způsobem, který považujeme za nejpřijatelnější," varoval Rjabkov.

[chooze:article;value:565239]

Ze strany Ruska se nejedná o první výhružky v reakci na plány USA a Německa. "Máme dostatečný potenciál tyto rakety zadržet. Potenciální odvetu ale odnesou hlavní města evropských států," citovali o víkendu na kanálu Rossija-1 mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Následně se na obrazovce objevila mapa měst, které by ruské rakety zasáhly. Mezi nimi byly Paříž, Berlín, Varšava, Bukurešť, Tallin, Riga a Praha. Podle moderátora televize Jevgenije Popova jsou ohroženy i americké vojenské základny v Německu.

Rusko u hranic s Ukrajinou v květnu nacvičovalo jadernou válku (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.