USA dají Ukrajině zakázanou munici. Na svědomí má tisíce zmrzačených dětí

Ke kontroverznímu kroku se odhodlaly Spojené státy. Ukrajině, která má v současnosti nedostatek střeliva, zašlou mimo jiné i obávanou kazetovou munici. Právě o tento typ munice Ukrajina v minulosti Američany už žádala, uvedl portál BBC.

Jde o typ střeliva, které obsahuje množství menších bomb. Hlavní kazeta se při letu otevře a nechá bomby v ní obsažené, aby dopadaly na zem, kde explodují. Jediná střela tak dokáže snadno pokrýt plochu o rozloze 30 tisíc metrů čtverečních, což je o něco víc než tři fotbalová hřiště, píše portál CNN.

[chooze:article;value:505561]

Jenže tento typ munice má i svá velká úskalí. "Hlavní problém je ten, že když se tyto střely použijí, velké množství submunice nevybuchne a zůstane na zemi. Je tam velká pravděpodobnost, že zasažené území bude po výstřelu tak zamořené, jako by bylo podminované," vysvětlil bezpečnostní expert Ondřej Bureš.

Počet kusů submunice, který neexploduje, je velmi vysoký. Odhaduje se, že 10 až 40 procent bomb v každém kontejneru nevybuchne při dopadu na zem. V jednom kontejneru jsou obvykle desítky, v některých případech ale až stovky bomb.

Hlavní nebezpečí pro civilisty tak kazetová munice nepředstavuje přímo při svém použití, ale spíše měsíce i roky po vystřelení. "Hrozba tkví v tom, že jich je hodně a špatně se hledají," objasnil Bureš.

Spojené státy si jsou rizika vědomy. "Chápeme, že kazetová minuce představuje riziko pro civilní obyvatelstvo. Proto jsme schválení tohoto typu pomoci dlouho odkládali," sdělil agentuře Reuters poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan.

Velká část světa proto tento typ munice už nepoužívá. 111 zemí podepsalo v roce 2008 Konvenci o kazetové munici. Ta ji zakazuje vyrábět, skladovat, používat a prodávat. Konvenci podepsala například většina států Evropské unie, Japonsko, Austrálie, většina afrických a jihoamerických států, Sýrie nebo Afghánistán.

[chooze:article;value:503601]

Naopak USA, Ukrajina i Rusko na seznamu signatářů této dohody chybí. Jak Rusko, tak Ukrajina ve válce už kazetovou munici použily. Ukrajina využívala především pozůstatky svých zásob ze sovětské éry a také dodávky střeliva, které poskytlo Turecko. Rusko bylo za používání této munice v minulosti tvrdě kritizováno.

V dodávání kazetové munice není NATO jednotné. Zatímco USA plánuje munici dodat, státy, které podepsaly konvenci, jsou mnohem více zdrženlivé. Německo prohlásilo, že podobnou munici v žádném případě posílat nebude. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že Aliance nezastává v otázce kazetové munice žádnou pozici. "Musí si to rozhodnout vlády samotné, ne vedení NATO," řekl podle portálu Guardian Stoltenberg.

Kromě Ukrajiny se kazetová munice hojně užívala ve válkách ve Vietnamu, Iráku, Jugoslávii, při sovětské invazi do Afghánistánu nebo do Čečenska i ve válce na Falklandách mezi Velkou Británií a Argentinou. Častou obětí nevybuchlých bomb, které explodují později, jsou děti. Ty tvoří zhruba čtvrtinu všech raněných a mrtvých.

Další pomoc Ukrajině přislíbil Zelenskému i premiér Fiala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.