USA i Kanadu zahalila šeď. Kvůli požárům se dramaticky zhoršila kvalita ovzduší

New York a další města ve Spojených státech amerických zahalila děsivá šeď. Kouřová clona, která ze sousední Kanady doputovala až nad severovýchodní část USA, zakryla i jednu z největších architektonických dominant, tedy sochu Svobody.

Už v úterý vydala americká Agentura pro ochranu životního prostředí výstrahu před špatnou kvalitou ovzduší i v některých dalších oblastech USA, včetně států Illinois, Wisconsin nebo Minnesota. Tak vysokou úroveň znečištění americké úřady dlouho nepamatují.

[chooze:article;value:507907]

"Úroveň znečištění, kterou jsme zaznamenali, je mnohem vyšší než ta, se kterou se potýkají velká znečištěná města v Asii. Jedná se o skutečně vysoká čísla, se kterými se můžeme setkat většinou jen ve skutečně zalidněných městech," uvedl expert z univerzity v Ohiu Loren Wold.

Oranžový nádech kvůli dýmu v ovzduší dostala i kanadská města, jako například Calgary, Toronto nebo Ottawa. Důvodem jsou rozsáhlé lesní požáry, které už týdny sužují provincii Québec. Úřady tam evidují nejméně 160 různých ohnisek.

"Naše vláda je tu od toho, aby pomohla. Dosud jsme schválili tři žádosti o federální pomoc v Albertě, v Novém Skotsku a v Québecu. Její součástí je nasazení příslušníků kanadských ozbrojených sil, personálu, který bude pomáhat při hašení požárů, a také letadel a technické podpory," sdělil kanadský premiér Justin Trudeau.

Požáry už po celé zemi spálily více než 3,3 milionu hektarů porostu, což je 12násobek průměru pro toto roční období. Kvůli rychle se šířícím plamenům musely své domovy opustit tisíce lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.