USA jsou vyděšené. Rusko chce zřejmě poslat jaderné systémy do vesmíru

Rusko podle zdrojů amerického portálu CNN pracuje na projektu, který mu má umožnit nasazení jaderných systémů ve vesmíru. Ty mají cílit na ničení nepřátelských satelitů. Zpravodajské informace byly předány Kongresu a klíčovým spojencům USA. Podle některých zákonodárců jsou natolik závažné, že by měly být odtajněny a zveřejněny.

Ačkoli jsou tyto zpravodajské informace znepokojivé, několik vysoce postavených členů Kongresu, kteří o nich byli ve středu informováni, zdůraznilo, že nepředstavují bezprostřední hrozbu pro USA nebo jejich zájmy. Jiní kongresmani naopak program za hrozbu považují.

Podle několika amerických představitelů obeznámených se zpravodajskými informacemi je systém stále ve vývoji a zatím nebyl umístěn na oběžné dráze. Není jasné, jak daleko technologie pokročila, uvedl jeden z úředníků. Jiný americký představitel řekl CNN, že hrozba se netýká zbraně, která by byla použita k útoku na měkké cíle.

[chooze:article;value:541513]

Zatímco někteří členové Kongresu bezprostřední hrozbu bagatelizovali, protidružicový systém umístěný na oběžné dráze kolem Země by pro americké jaderné řídicí a kontrolní satelity představoval významné nebezpečí, uvedl Hans Kristensen, ředitel projektu Nuclear Information Project. Spojené státy se na tyto satelity, které označil za "nezbytné", spoléhají, aby zajistily stálou a bezproblémovou kontrolu nad svým jaderným arzenálem.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1757846610929721823

Předseda Výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů Mike Turner ve svém dopise zákonodárcům uvedl, že se může jednat o "hrozbu pro národní bezpečnost" USA, že Výbor hlasoval 13. února pro zpřístupnění určitých informací zákonodárcům k přezkoumání a amerického prezidenta Joea Bidena vyzval, aby odtajnil "všechny informace související s touto hrozbou". Má se jednat právě o ruský vesmírný program. Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že na čtvrtek už zorganizoval schůzku s nejvyššími zákonodárci ve výborech pro národní bezpečnost.

Člen výboru za Demokratickou stranu Jim Himes z Connecticutu ve svém prohlášení uvedl, že utajovaná hrozba je sice "významná", ale "není důvodem k panice". "Pokud jde o to, zda lze odtajnit více informací o této problematice, je to hodnotná diskuse, ale není to diskuse, která by se měla vést na veřejnosti," citovala BBC z Himesova prohlášení. Podobně se vyjádřil i předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, podle něhož "není třeba veřejnost znepokojovat".

Bezpečnostní analytik Colby Badhwar v této souvislosti na sociální síti X uvedl, že Rusko před pěti dny vyslalo do vesmíru raketu Sojuz 2.1v s "tajným nákladem" pro ministerstvo obrany. Družice Kosmos-2575 je nyní na oběžné dráze a pod kontrolou ruských vzdušných a kosmických sil.

Podle zprávy Obranné zpravodajské agentury (DIA) o vesmírné bezpečnosti z roku 2022 Rusko již několik let usiluje o vytvoření protisatelitních systémů, které mají neutralizovat americké vojenské a komerční vesmírné systémy. Ruská doktrína požadovala, aby bylo možné zaměřit se na satelity nepřítele ze země, ze vzduchu, z kybernetického prostoru a z vesmíru, a to pomocí útoků, které sahají od dočasného rušení až po přímé zničení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.