USA měly informace o Prigožinově povstání, před spojenci je však musely utajit

CNN s odkazem na své zdroje uvádí, že tyto informace byly natolik přísně střežené, že byly sdíleny pouze s úzkým okruhem spojenců, včetně vysokých britských představitelů, a nikoli na širší úrovni NATO.

Zpravodajské služby nevěděly, kdy přesně se Prigožin rozhodne jednat, ale zdá se, že se rozhodl pokročit ve svém plánu poté, co ruské ministerstvo obrany 10. června prohlásilo, že všechny soukromé vojenské společnosti, včetně wagnerovců, budou od července muset podepsat smlouvy s ruskou armádou a v podstatě budou podléhat ruskému ministerstvu obrany.

Putin

[chooze:article;value:510917]

Citlivost těchto zpravodajských informací byla natolik vysoká, že v rámci USA s nimi byli seznámeni pouze nejvyšší představitelé administrativy a vybraní členové v Kongresu, kteří mají přístup k tajným zpravodajským záležitostem.

Přísné utajení těchto zpravodajských informací bylo důvodem, proč byli někteří vysocí evropští představitelé, a dokonce i vysocí úředníci napříč americkou vládou zaskočeni Prigožinovým pátečním útokem a rychlostí, s jakou wagnerovci postupovali do Rostova na Donu a dále k Moskvě.

Někteří představitelé NATO proto vyjádřili zklamání nad tím, že takto zásadní informace nebyly sdíleny. Hrozilo však riziko, že by mohlo dojít k prozrazení mimořádně citlivých zdrojů a metod zpravodajských služeb. O těchto skutečnostech nebyli předem informováni ani ukrajinští činitelé, protože tajné služby se obávaly, že by rozhovory mezi americkými a ukrajinskými představiteli mohli zachytit protivníci.

Prigožinovo povstání nebyla žádná unáhlená akce zhrzeného velitele. Američtí představitelé již několik měsíců bedlivě sledovali jeho gradující spor s ruským ministerstvem obrany. Existovaly také známky toho, že wagnerovci před vypuknutím povstání hromadili zbraně a munici, uvedla CNN.

Poté, co Prigožin vyrazil na Moskvu, komunikoval americký prezident Biden se spojenci, včetně vedoucích představitelů Francie, Německa, Spojeného království a Kanady, a také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Během těchto rozhovorů se podle úředníků podělil o informace, které USA o povstání měly a vysvětlil, proč na ně bylo uvaleno tak přísné embargo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.