Moderní bydlení

USA obviňují Rusko z vměšování do prezidentských voleb

Rusko podle Kirbyho využívá k ovlivnění výsledků voleb umělou inteligenci a financuje společnosti v USA, včetně nejmenované společnosti se sídlem v Tennessee, kterou média identifikovala jako krajně pravicovou propagandistickou společnost Tenet Media, informuje server Kyiv Independent.

„Nejde jen o ruské roboty, trolly a falešné osoby na sociálních sítích, i když to je také součástí, ale stali se mnohem sofistikovanějšími,“ řekl Kirby ruskému vysílání Hlasu Ameriky. Prohlásil, že není pochyb o tom, že Kreml využívá propagandu a dezinformace k „zasévání neshod“ mezi obyvatele USA. Občany vyzval, aby tyto hrozby brali vážně.

[chooze:article;value:572898]

Kirbyho komentáře přichází v době, kdy USA zahájily 4. září zásah proti ruským propagandistickým nástrojům, zejména státnímu médiu RT, dříve Russia Today, a jeho dceřiným společnostem. Washington zabavil 32 internetových domén a uvalil sankce na šéfredaktorku RT Margaritu Simonjanovou, zástupkyni šéfredaktorky RT Jelizavetu Brodskou a ředitele anglicky vysílající RT Andreje Kjaška. RT svou účast popřela.

Americký generální prokurátor Gerrick Garland uvedl, že Moskva chtěla zajistit „preferovaný výsledek“ v souboji mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou. Stanice BBC v této souvislosti uvádí, že cílem ruského programu bylo snížit mezinárodní podporu Ukrajině, posílit proruskou politiku a zájmy a ovlivnit voliče v USA.

Podle Kirbyho řídí a financuje velkou část kremelského dezinformačního úsilí právě RT. „RT už není jen propagandistickou odnoží Kremlu,“ řekl. „Je využívána k prosazování tajných ruských vlivových akcí.“ Státní médium se obviněním americké vlády vysmálo a v prohlášení pro BBC uvedlo, že „rok 2016 volá a chce zpět svá klišé“.

Podle vysoce postaveného představitele amerických zpravodajských služeb Kreml tlačí americké voliče směrem k prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. Rusko bylo již během prezidentských voleb v letech 2016 a 2020 obviněno z vměšování a využívání dezinformací na sociálních sítích, botových farem a dalších prostředků, aby podpořilo Donalda Trumpa proti jeho demokratickým protivníkům - Hillary Clintonové a Joe Bidenovi.

Hackeři z KLDR se nabourali do e-mailu poradce jihokorejského prezidenta (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.