USA odhalily nový špičkový bombardér. Ve své letce jich chtějí mít stovku

Další milník v cestě za nástupcem neviditelného bombardéru B2. Tak popisují zahraniční média první let zbrusu nového bombardéru B-21 Raider. V pátek ho na nebi poprvé zahlédli i obyvatelé kalifornského města Palmdale. Právě z tamního letiště u továrny, kde vzniká, ráno kolem sedmé vzlétl. Podle mluvčí amerického ministerstva šlo o testovací let.

Bombardér B-21 Raider představila už před téměř rokem společnost Northrop Grumman, která ho vyvinula a vyrábí. Slíbila, že letoun poprvé pošle do vzduchu do konce roku 2023.

"Toto byl skvělý začátek neuvěřitelného a historického večera. Bombardéry jsou základním kamenem vzdušných sil tohoto národa a dnes večer vám představujeme další generaci," prohlásila generální ředitelka firmy Kathy Wardenová.

[chooze:article;value:525786]

​Po více než 30 letech jde o nový typ amerického bombardéru. Na jeho výrobě se prý podílelo více než 400 firem ze 40 amerických států. "Tento letecký bombardér je ve vývoji již sedm let, ale jeho kořeny sahají mnohem dále. Spojené státy mají nejlepší ozbrojené síly na světě," řekl americký ministr obrany Lloyd Austin.

Nyní je prý ve výrobě dalších šest testovacích strojů. Společnost má v plánu vyrábět i bezpilotní verze. Americké letectvo chce nakoupit minimálně 100 Raiderů. Na kolik jeden vyjde zatím nebylo zveřejněno. Odhaduje se ale, že to bude na víc než 17 miliard korun.

"Americká bombardovací flotila je celosvětově nejvýznamnějším vzdušným odstrašujícím prostředkem. B-21 Raider bude páteří naší vzdušné flotily," slíbil místopředseda sboru náčelníků štábu námořnictva USA Christopher Grady.

Nový bombardér má v doletu překonat jakýkoliv současný stroj. Dostal jméno Raider na počest účastníků náletu na Tokio za druhé světové války. Ti si podle svého velitele, který se jmenoval James Doolittle, říkali Doolittle Raiders.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.