USA pošlou Ukrajině systém protivzdušné obrany. Čeká se na souhlas Bidena

Po systému protivzdušné obrany Ukrajina touží dlouhé měsíce. Už brzy by mohl být na cestě k ní. I když Pentagon ještě dodání systému Patriot oficiálně nepotvrdil, podle několika amerických médií je jeho převoz na východ v podstatě hotovou věcí a schválený by mohl být už ve čtvrtek.

"Zvažujeme, jakou pomoc Ukrajina potřebuje. V potaz přichází jakákoliv bezpečnostní asistence nebo obranná technika, která je umístěna v našich skladech," uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany Pat Ryder.

[chooze:article;value:476649]

Patriot by mohl výrazně posílit protivzdušnou obranu Ukrajiny. Jeho radary mají dosah až 160 kilometrů a jsou schopné zachytit balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla. Ukrajina se k němu snažila dostat různými způsoby, v jednání bylo i dodání z Německa.

"Ukrajinští diplomaté pokračují ve vyjednávání s německou stranou o dodání tanků Leopard 2 a obranného systému Patriot na Ukrajinu," prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Jeden z největších problémů pro ukrajinskou obranu teď představují drony z Íránu, které Rusko používá. Jen během dnešního rána jich armáda nad Kyjevem zničila deset. I přesto ale hlavním městem Ukrajiny otřáslo několik výbuchů. Podle starosty Klička zasáhly rakety centrum města.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.