USA povedou námořní operaci na ochranu lodí v Rudém moři

Vytvoření námořní koalice, která má hlídkovat ve vodách Rudého moře a Adenského zálivu a sestřelovat jemenské balistické rakety a bezpilotní letouny, oznámil v noci na úterý americký ministr obrany Lloyd Austin. Učinil tak při návštěvě Bahrajnu, kde sídlí velitelství amerického námořnictva pro Blízký východ, informovala agentura AP.

Do operce se zapojí Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Itálie, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely.

[chooze:article;value:533684]

​Húsíové povstali proti oficiálně uznávané vládě a ovládli velkou část Jemenu včetně pobřeží Rudého moře. Své útoky zdůvodňují podporou Palestinců a snahou zlikvidovat lodě vezoucí náklad do Izraele. Jejich střely zasáhly během posledního týdne několik lodí a přiměly nejvýznamnější přepravní společnosti, aby se Rudému moři vyhnuly. Pozastavení přepravy svých produktů oznámil i ropný gigant BP.

To však prodlouží a prodraží plavbu (cesta kolem Afriky je zhruba o týden delší) a zkomplikuje mezinárodní obchod, jako se to stalo při zablokování Suezského průplavu uvázlou obří kontejnerovou lodí. Rudým mořem a dále Suezským průplavem proudí až 40 procent světového obchodu. Nebezpečná úžina kolem Jemenu je široká 32 kilometrů.

Kvůli útokům jemenských povstalců už například začala prudce růst cena ropy. Húsíové podle katarské televize Al Džazíra hodlají v ostřelování lodí pokračovat, dokud Izrael nezastaví útok na Pásmo Gazy.

Nečekaný útok z moře. Námořní drony zaútočily na důležitý ruský přístav (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.