USA sestřelily u pobřeží Aljašky neznámý objekt. Mohl být nebezpečný pro civilní lety

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby uvedl, že objekt byl sestřelen, protože se pohyboval ve výšce kolem 13 kilometrů a mohl by představovat potencionální hrozbu pro bezpečnost civilních letů a nikoliv proto, že by se jednalo o sledovací let. Komerční letadla a soukromé tryskáče mohou létat ve výškách až 13 700 metrů.

Kirby objekt přirovnal k velikosti malého automobilu, tedy byl mnohem menší než čínský špionážní balon, který minulou sobotu sestřelily stíhačky letectva u pobřeží Jižní Karolíny. Opakované sestřelení balonů v tak krátkém časovém sledu je pro Spojené státy mimořádné a odráží zvýšené obavy z čínského sledovacího programu a tlak veřejnosti na prezidenta Bidena, aby proti němu zaujal tvrdý postoj.

[chooze:article;value:488211]

Podle agentury AP Pentagon v pátek odmítl poskytnout přesnější popis objektu, pouze uvedl, že američtí piloti, kteří jej letěli pozorovat, zjistili, že se nejedná o objekt s posádkou. Úředníci uvedli, že objekt byl mnohem menší než balón z minulého týdne, nezdál se být manévrovatelný a pohyboval se v mnohem menší výšce.

https://twitter.com/AP/status/1624134958095732747?cxt=HHwWlsC4yfWIi4otAAAA

Kirby uvedl, že Biden na základě doporučení Pentagonu vydal příkaz k setřelení, neboť se domníval, že by mohl představovat nebezpečí pro civilní letadla. "Budeme i nadále ostražití vůči našemu vzdušnému prostoru," řekl Kirby a dodal, že prezident bere svou povinnost chránit národní bezpečnostní zájmy USA jako prvořadou.

Brigádní generál Pat Ryder, tiskový tajemník Pentagonu, v pátek novinářům řekl, že objekt sestřelil stíhací letoun F-22 z aljašské základny Joint Base Elmendorf-Richardson pomocí rakety vzduch-vzduch krátkého doletu AIM-9X, tedy stejného typu, který byl před týdnem použit k sestřelení čínského balonu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.