Moderní bydlení

USA upozorňují na hrozbu dalšího konfliktu. Čína se vymyká kontrole

Ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken vyjádřil na summitu v Laosu, kterého se účastní Spojené státy a mezinárodní organizace Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), obavy kvůli chování Číny v Jihočínském moři, informoval portál Newsweek

"Jsme velmi znepokojeni stále nebezpečnějšími a nezákonnějšími aktivitami Číny v Jihočínském moři, které zraňují lidi, poškozují plavidla zemí ASEAN a jsou v rozporu se závazky k mírovému řešení sporů," prohlásil americký ministr zahraničí.

[chooze:article;value:577807]

​Blinken se obává, že napjatá situace v tomto regionu by mohla přerůst v otevřený konflikt, jelikož Čína si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, a to včetně území několika států ASEAN – Vietnamu, Filipín, Malajsie, Bruneje a Tchaj-wanu. Napětí v regionu ještě vzrostlo poté, co se v letošním roce několikrát střetla čínská a filipínská plavidla.

Před čínskými aktivitami varoval i šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Ve středu ji na konferenci Rizika ekonomické a technologické závislosti na Čínské lidové republice ve Sněmovně označil za diktaturu, která se připravuje na válku.

Čína se podle Koudelky připravuje na anexi Tchaj-wanu. Západ by dle jeho slov měl zemi aktivně pomáhat vybudovat obranu, která agresora odradí. "Jakákoliv aktivita po agresi nenahradí dnešní pasivitu," zdůraznil ředitel civilní kontrarozvědky.

Čína na konci května uspořádala další vojenské cvičení u Tchaj-wanu. Téma ve vysílání TN Live rozebral sinolog Martin Kříž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.