USA zasáhla vánice. V New Yorku napadlo 30 centimetrů sněhu

Bílá tma, sněhové jazyky a silný vítr. Obyvatelé státu New York teď mají podle úřadů raději zůstat doma. Pluhy nestíhají a podél silnic se hromadí několika metrové hory sněhu. Tisíce letů i vlakových spojení dopravci zrušili.

"Bylo to trochu šílené, asi 30 centimetrů sněhu na silnici na 12 kilometrech. Pěkně to klouže, co tam projel pluh. A bude to ještě horší," popsala Jan Waringová, která v New Yorku žije.

Situace se pravděpodobně ještě zhorší. Severovýchod USA je známý nárazovými sněhovými bouřemi. Ty jsou následkem ledového větru od Velkých jezer, který způsobuje právě husté sněžení a mlhu. Tyto jevy pak mohou trvat i několik dní. Tento rok meteorologové očekávají, že budou padat rekordy.

[chooze:article;value:530792]

​Nejen Spojené Státy, ale i zbytek Evropy už leží pod sněhem. Na Ukrajině úřady vyhlásily varování před lavinami. Kromě hustého sněžení se země potýká i s hrozbou cyklónu.

"Především na západě jsou sněhové vánice a ledovky. Varujeme turisty, nejezděte na hory, sníh je těžký a nebezpečný. Nechceme nikomu radit, ale nejezděte tam!" upozornil mluvčí tamních záchranářů.

Nejméně do čtvrtka platí varování pro řidiče i v Německu, kde si nehody na silnicích vyžádaly už nejméně dva životy. K desítkám nehod během několika hodin vyjížděli záchranáři po celém Německu.

[chooze:article;value:531008]

​"Museli jsme evakuovat přes sto lidí. Strávili několik hodin ve vozidlech, než se nám je podařilo dovézt za pomoci hasičů do centra, kde jsme jim mohli zajistit teplo a jídlo," řekl okresní správce Rheingau-Taunus-Kreis Sandro Zehner.

Silné sněhové přeháňky očekává i Dánsko nebo Velká Británie. Na ostrovech ale meteorologové varují více před extrémním mrazem, který se žene ze Skandinávie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.