Moderní bydlení

USA zpustošil hurikán Milton. Expert řekl, jaký to bude mít vliv na volbu prezidenta

V americkém volebním systému má každý stát jiný počet volitelů na základě velikosti a počtu obyvatel. Kdo z kandidátů získá nejvíce hlasů, automaticky mu připadnou všichni volitelé daného státu. U většiny států je jasné, na čí stranu se přikloní. Problém nastává u takzvaných swing states, v nichž jsou preference voličů nejisté.

Mezi sedmi kolísavými státy se na severu nachází Wisconsin, Michigan, Pensylvánie a dále od západu na východ Nevada, Arizona, Georgia a Severní Karolína. "Nejvíce mohou rozhodnout tři severní státy, takzvaná modrá zeď demokratů," hodnotí Lepš.

[chooze:article;value:577266]

​"Pokud by Kamala Harrisová z těchto sedmi států vyhrála pouze tyto tři a zbylé čtyři by vyhrál Donald Trump, tak sice těsně, ale téměř jistě bude prezidentkou," dodává amerikanista.

Na názory volitelů obou kandidátů dopadají i následky hurikánu Milton, který v posledních dnech sužoval Floridu. Podle odborníka se však škody způsobené hurikánem zmíněných swing states netýká.

"Milton byl nakonec daleko menší hurikán, než se čekalo. Zdá se, že státní i federální orgány jsou připraveny obětem pomáhat, a v tento moment tedy by to nejspíš na průběh voleb nemělo mít vliv," komentuje Lepš. Na celý rozhovor se podívejte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.