Úspěch Le Penové není překvapením, říká politolog. Macron svůj tah nepromyslel

Výsledky prvního kola přinesly několik věcí, které byly podle Víta Hlouška překvapivé. "Jednak to byla vysoká volební účast 65 procent, normálně bývá o dvacet procentních bodů nižší. V prvním kole tak bylo obsazeno 80 mandátů z 577, což je také vysoké číslo," uvedl.

V prvním kole ovládlo volby krajně pravicové Národní sdružení, v jehož čele stojí Marine Le Penová. Podle politologa to nebylo překvapením. "Očekávalo se to už od té doby, kdy Macron vyhlásil ty předčasné volby. Někteří to považovali za geniální tah, jiní ale, a to se více blížilo pravdě, ukazovali na to, že to bylo nepromyšlené a že se prezident připraví o stabilní vládu ve druhé polovině jeho mandátu," řekl.

[chooze:article;value:562658]

Hloušek nicméně zdůraznil, že klíčové bude zejména druhé kolo voleb. "Tam se hraje o to, kdo získá většinu v dolní komoře parlamentu. Jestli Národní sdružení získá nějakou většinu či se bude vytvářet nějaká podivná koalice, na to si musíme počkat po druhém kole," řekl.

Francouzští voliči ztrácejí ostych volit krajně pravicové strany. Podle politologa je ovšem potřeba na celou věc nahlížet z vícero pohledů. Například z toho geografického. "Národní sdružení je silné na jihu, mají problém s migrací. Na severu pak voliče tohoto subjektu trápí klasické problémy typu nezaměstnanost. Le Penové se tak povedlo propojení několika ne úplně sourodých skupin, které vyjadřují protest proti politice Emmanuela Macrona," vysvětlil.

O budoucnost Marine Le Penové směrem k prezidentským volbám v roce 2027 se bude podle Hlouška v nadcházejícím volebním období také hrát. "Ona se snaží zmírňovat pohled na krajní pravici, je centrističtější v některých otázkách, ale nedokáže přejít stín, že je pro velké množství Francouzů nepřijatelná. Pokud ale Národní sdružení bude vládnout, tak si upřímně řekněme, že sice nabízí chutné recepty, ale nejsou úplně funkční, takže by to paradoxně mohlo pozici Marine Le Penové oslabit," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.