Úspěch liberecké zoo: Vzácný dravec se uhnízdí ve Španělsku

Tlukot srdce ještě nevylíhlé samičky nepřetržitě monitoroval speciální přístroj. První potravu v životě dostalo čerstvě vylíhlé mládě orlosupa bradatého v únoru.

"Je potřeba 24 hodin počkat, aby mládě strávilo žloutkový váček. Tam jsou všechny důležité věci, enzymy a tak dále. Pak začíná naše práce, pomalu a zlehka sousto po soustu každé dvě hodiny mládě rozkrmovat," popsal ornitolog Zoo Liberec Jan Hanel.

Umělé krmení trvalo pouze pět dní. Pak se mládě muselo vrátit zpět k rodičovskému páru. Rodičům ho nakonec odebrali a umístili do transportní bedny. Samičku čekal náročný převoz do Španělska, kde se jí ujali tamní ochránci přírody a dali ji na umělé hnízdo.

[chooze:article;value:560507]

​"Tam se stane takové kouzlo, protože mládě si mezi 90. a 110. dnem věku vtiskne místo narození. Takže ono má vtištěnou tu lokalitu, kde bylo vypuštěno, a když za 10 let pohlavně dospěje, tak se vrátí přesně na to místo a zahnízdí tam," vysvětlil ornitolog Hanel.

Orlosupi bradatí byli v přírodě zcela vyhubeni před 100 lety a ornitologové z liberecké zoo se je v rámci mezinárodního repatriačního programu snaží postupně vracet do volné přírody. Od roku 2001 se jim to podařilo už 13krát. Dravci se postupně zabydlují od Španělska, přes italské, francouzské a švýcarské Alpy až po Balkán.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.