Úsporné řešení pro vytápění: Kombinace solární elektrárny s tepelným čerpadlem

Co je tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je zařízení, které odnímá ze vzduchu, vody nebo země v okolí vytápěného objektu teplo a zvyšuje jeho teplotní hladinu natolik, že ji lze využít pro vytápění a ohřev vody. Ke zvýšení teplotní hladiny dochází tak, že se kompresorem stlačují páry chladiva, což způsobí jeho zahřátí. Od určité teploty okolí je nutno aktivovat záložní (bivalentní) zdroj energie. Ten s využitím elektrické topné spirály doplní energii chybějící k dosažení žádaného výkonu, v podstatě se tak "přitápí" s pomocí elektřiny ze sítě.

Podle prostředí, z něhož tepelné čerpadlo teplo odnímá a jakému médiu je předává, rozlišujeme typy vzduch/voda, země/voda, vzduch/vzduch nebo voda/voda, který se v České republice prakticky nevyskytuje. Nejrozšířenější varianty jsou vzduch/voda a země/voda.

[chooze:article;value:487200]

​"Tepelná čerpadla vzduch/voda přenášejí teplo získané z venkovního vzduchu do otopné vody, varianta země/voda využívá tepelnou energii z půdy a je o něco úspornější. Nicméně tento typ je náročnější na realizaci a vyžaduje zemní kolektory nebo vrty, což je celkem nákladné. Pro představu, na 1 kW výkonu je potřeba položit do země potrubí na ploše 30 m2 nebo provést vrt do hloubky 12 metrů. Instalace čerpadla vzduch/voda je poměrně snadná a pořizovací náklady jsou tak výrazně nižší. Optimální variantu pro daný objekt by měl vždy posoudit specialista," říká člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matouše.

Výhody tepelného čerpadla vzduch/voda

  • náklady na vytápění budovy snižuje s využitím tepla ze vzduchu v okolí objektu 
  • nižší cena, snadná a rychlá montáž bez potřeby přilehlého pozemku a nákladného zásahu do něj kvůli zemním kolektorům nebo vrtu
  • díky funkci chlazení v zimních měsících zajišťuje teplo a v létě obytný prostor ochlazuje
  • v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou využívá elektřinu vlastní výroby a ještě výrazněji snižuje náklady na vytápění/chlazení

Tepelné čerpadlo s fotovoltaikou

Tepelné čerpadlo ke svému provozu využívá elektřinu, kterou po většinu roku vyrábějí solární panely. Systém dokáže rozpoznat množství přebytkové elektřiny z fotovoltaiky a regulovat chod tepelného čerpadla tak, aby byla zajištěna rovnováha mezi spotřebou a výrobou elektřiny. Přebytečná elektřina se ukládá do baterie pro použití ve večerních a nočních hodinách.

"Tento systém velmi dobře zvládá reagovat na změnu počasí. Například v zimě umí s předstihem topit, v létě naopak chladit. Tepelné čerpadlo také stále vyhodnocuje, zda je pro něj výhodnější odebírat v danou chvíli elektřinu z FVE, nebo ze sítě,“ upřesňuje Jakub Rous ze společnosti Viapower. 

"S dotačním programem Nová zelená úsporám je možné na pořízení obou zařízení získat dotaci až do výše 305 000 korun. Návratnost takové investice je přibližně 8 let. Je ale důležité zmínit, že se dotace nevztahují na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo," dodává Matoušek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.