Úsporný balíček má problémy. Už po dvou týdnech ho chce vláda upravit

Jedna z největších změn, kterou koalice prosadila, je úprava spotřební daně. V následujících čtyřech letech, počínaje letoškem, by se mělo začít postupně zvyšovat daňové zatížení mimo jiné i u tabákových výrobků.

Jenže zatímco nově nastavený systém se ani nerozběhl, koalice už mluví o tom, že by se mohl měnit. "Drobné úpravy v těch daňových sazbách nevylučuji," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Dovedli bychom si představit například u některých vapovaných výrobků, že tam bude spotřební daň nižší. Na druhou stranu u jednorázových elektronických cigaret si dovedu představit, že by to zdanění mělo být vyšší, než je v současné době, právě z důvodu jejich neekologického charakteru," řekl poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:526675]

Na některých změnách konsolidačního balíčku, konkrétně na zpřísnění pravidel pro dohodáře, se dokonce už pracuje ve Sněmovně. "Ten systém tak, jak je teď nastavený, není úplně srozumitelný a není předvídatelný," myslí si poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL).

Na stole je varianta, podle které by dohodáři mohli uplatňovat výhody jen na jednu smlouvu. "To řetězení smluv byl ten největší problém, který se v této oblasti řešil. Je to věc, kterou nejprve projednáme, a pokud bude smysluplná, tak ji i podpoříme," slíbil poslanec Michal Kučera (TOP 09).

Změna konsolidačního balíčku, na které koalice začala pracovat paradoxně ještě před tím, než prošel parlamentem, je zdanění tichého vína. Na stole jsou teď dva návrhy. Buď zatížení vína spotřební daní, nebo zavedení poplatku za obsah ethanolu v alkoholu. To by znamenalo určení minimální možné ceny vína. "V tuto chvíli ministerstvo financí posuzuje tyto varianty, my se k tomu vrátíme v prvních dvou měsících," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

"Já myslím, že je šance, že se domluvíme tak, aby to platilo od 1.1. 2025. Jinak to v tomto volebním období už prostě projednané nebude," prohlásil Stanjura. Ministerstvo zemědělství počítá, že by s konkrétním návrhem mohlo přijít do poloviny roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.