Úsporný balíček nejvíc dopadne na podnikatele. Mluví o zdražování

Schválení konsolidačního balíčku je hořkým zklamáním například pro provozovatele kadeřnických služeb, protože DPH u nich stoupne z 10 na 21 procent. Daň z příjmu pak v tomto případě stoupne z 19 na 21 procent. "Budu muset zdražit skoro o polovinu. Ceny půjdou fakt nahoru," říká majitelka kadeřnictví z Liberce s tím, že se bojí, že kvůli tomu možná přijde o část zákazníků. 

V domovech důchodců si lidé připlatí nejen za léky, ale i za některé služby, třeba donášku jídla. "Služby, které poskytujeme seniorům v rámci komerční činnosti, tedy nesociální, jsme dosud poskytovali za deset procent a nyní budeme poskytovat za 12. Na druhou stranu se nám zlevní jeden ze vstupů, a to potraviny, z 15 na 12 procent," shrnuje rozpačitě majitelka domova důchodců Karla Kohoutová. 

[chooze:article;value:525713]

​Zvýšení daně z nemovitosti pak citelně zasáhne jak zemědělce, tak i vlastníky rozlehlých areálů. "Daň z nemovitosti u nás dělá více než milion korun, takže nárůst bude v řádu 800–900 tisíc za rok," říká majitel zábavního centra Babylon Daniel Vajner. Někteří soukromí zemědělci se obávají, že to bude ohrožením pro podnikání. "Týká se to nejen stájí, ale i dalších provozů. Zisk bude už minimální, pakliže nějaký vůbec bude," míní soukromý zemědělec ze Šimonovic Robert Erlebach. 

Změny se dotknou i provozovatelů taxislužeb. "Cena dálničních známek se celkově zvýší o 20 000 korun," stěžuje si majitelka taxislužby Alena Šťastná, která v Liberci podniká 25 let.  

[chooze:article;value:520959]

​Zvýšení cen tabáku bude pro prodejce kuřiva v příhraničí s Polskem prý likvidační. "Co byly dřív cigarety za stovku, tak teď už stojí 120 a budou stát 130. Proti Polsku, kde stojí 80, to už je velký rozdíl. My s tím nic neuděláme, bohužel," řekl prodejce tabákových výrobků Michal Mitušina. 

Tištěné noviny pak zdraží v průměru o 50 haléřů. Podle odhadu prodejců to na jejich odbyt bude mít zanedbatelný vliv. Důvod k radosti však mají knihkupci, protože DPH za knihy jim klesne na nulu, tak jako je tomu ve většině evropských zemí. "Je to určitě dobrá zpráva, nedávno se výrazně zdražil papír. Je o taková injekce, že knihy se nebudou muset tak výrazně zdražovat v nejbližší době. Nulová daň je veliká vzpruha pro celý knižní trh," domnívá se Petr Mečíř z vydavatelství Stair Jumper. 

Pokud bude konsolidační balíček schválen, největší dopad to bude mít na firmy, řekl ekonom Křeček (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.