Úsporný balíček se může změnit. Odbory a zaměstnavatelé předloží vládě svůj návrh

Současný návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 235 miliard korun. Vláda dala předběžně zelenou tomuto návrhu minulý měsíc. Konečnou podobu rozpočtu chce ale schválit do konce září. Rozhodnuto už je o platech státních zaměstnanců. Vláda plánovala také snížit tarify o pět procent, nakonec je ale ponechá na letošní úrovni.

Výše příjmů nebo výdajů by se ještě měla měnit po srpnové makroekonomické prognóze ministerstva financí. Návrh zatím pracuje s nižšími příjmy i výdaji o desítky miliard korun, než tomu bylo loni.

Podle šéfa největšího odborového svazu KOVO Romana Ďurici ale nakonec může dojít na základě dohody tripartity k dalším změnám. "Dnešní jednání bylo konečně věcné. Vláda naslouchala argumentům zaměstnanců i zaměstnavatelů k vládnímu balíčku. Podle dohody s premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou by měl být připraven společný pozměňovací návrh a v létě předložen do Sněmovny. Nyní na něm začneme pracovat se zaměstnavateli," napsal na twitteru

[chooze:article;value:512441]

"To jednání bylo velmi věcné, velmi hodnotné a ve spoustě věcí jsme nacházeli shodu," potvrdil smířlivou náladu na jednání i premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že se na tripartitě dohodli, že společný návrh odborů a zaměstnavatelů předá vládním stranám k projednání. "Nedohodli jsme se na tom, že budeme něco automaticky akceptovat nebo že nějaké změny v ozdravném balíčku proběhnou," dodal.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj pak ocenil plán vlády pro transformaci ekonomiky. "Nechceme být zemí s nízkou přidanou hodnotou, chceme mít více firem s vlastním produktem a potřebujeme přístup na zahraniční exotické trhy," prohlásil. Zdůraznil ale, že vláda musí začít konat konkrétní kroky. Dodal také, že by vláda měla prosadit úsporná opatření, neměla by ale zanedbávat výzkum, vývoj a inovace.

"Dohodli jsme se na tom, že 25. 9., dva dny před tím, než bude státní rozpočet projednávat vláda, proběhne o něm jednání tripartity," shrnul pak hlavní výsledek jednání šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. "Měli bychom společně průběžně projednávat také minimální mzdu, důchody a partnerský model," dodal.

Na programu zasedání bylo také jednání krajských tripartit. Mluvilo se o plánovaných změnách v základním a středním školství a financování sociálních a zdravotních služeb. Například za oblast sekundárního vzdělávání chtějí zaměstnavatelé i odboráři přijmout větší zodpovědnost a podílet se na něm.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.