Ústav pro mladistvé porušil lidská práva. Chlapce drželi na samotce a bez vody

Austrálie už více než 150 let není trestaneckou kolonií, některé zvyky z osídlení kontinentu však jako by přetrvávaly. Platí to alespoň v případě ústavu pro mladistvé v australském Townsvillu. Právě tam se měl odehrát příběh, který Austrálii neukazuje v nejlepším světle.

Nedobrovolným hrdinou tohoto příběhu je mladík Jack. 13letý chlapec domorodého původu skončil v ústavu pro rvačku se svým vrstevníkem a další drobné zločiny. Jeho dvouměsíční pobyt se však podle portálu Guardian proměnil ve skutečný středověký žalář.

[chooze:article;value:488521]

Ze dvou měsíců, které Jack strávil v ústavu, jej zřízenci měli držet 45 dní na samotce. Nejdelší pobyt v osamocení trval 22 dnů v kuse. Chlapci navíc měli v jednu chvíli odepřít pitnou vodu. A to poté, co chlapec vyplavil svou celu ze strachu, že na něj na samotce zřízenci zapomněli. Ven z cely a na procházku mohl jen pět dní ze svého pobytu v ústavu.

Jack brány ústavu opustil minulý týden. Podmínky, v nichž žil a které popsal portál BBC, zdaleka neodpovídaly jeho věku a provinění. Chlapcův pobyt, během něhož dokonce strávil šest dní ve skutečné vězeňské cele, už vyšetřují australské soudy. Pokud se tvrzení potvrdí, pak ústav hrubým způsobem porušil Jackova lidská práva.

Chlapec přitom nejspíš není jediným, kdo v podobných podmínkách žije. Podle soudkyně Tracy Fantinové porušil ústav lidská práva i jiného stejně starého chlapce, který navíc trpěl vývojovými problémy. I on byl ve své cele držen po dobu 78 dní 20 hodin denně.

[chooze:article;value:492333]

Důvody pro drsné zacházení tkví pravděpodobně v nedostupnosti personálu a přeplněné kapacitě ústavu. To nahrává domněnkám, že případy obou chlapců pravděpodobně nejsou ojedinělé. Současný stav však není dobrý pro děti v ústavu ani pro veřejnost. "Ústav nedosáhl ničeho ve snaze ochránit komunitu před opakovanými prohřešky. Pokud se k dítěti budete chovat jako ke zvířeti, zvíře se z něj snadno stane," dodala Fantinová.

Ministryně pro děti, mládež a multikulturní věci Leanne Linardová slíbila, že v problému nedostatečně personálně obsazených ústavů zjedná nápravu. "Minulý týden jsem se sešla s ředitelem ústavu a nechala jsem si vysvětlit jeho snahy o zlepšení situace. Zajistíme kampaně na nábor personálu i větší pohyblivost mezi ústavy. Pracovníky si budou moci přetížené ústavy půjčovat," prohlásila Linardová. 

Lidská zrůda slíbila ženě vyléčení syna. Obrala ji o úspory i půjčené peníze (02/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.