Ústav stahuje z trhu lék na oči. Může způsobit vážné zdravotní problémy

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nařídil stáhnout okamžitě z trhu léčivý přípravek Acidi borici aqua ophthalmica Cum T. Používá se při očních potížích, jako jsou například lehčí formy zánětů spojivek, dále při pálení, řezání a svědění oka způsobené zevními vlivy, upozornil SÚKL na svých webových stránkách.

Důvodem je, že tato oční voda nevyhověla ve zkoušce na sterilitu. Aby bylo minimalizováno riziko pro pacienty, přistoupila lékárna, která přípravek připravila, ke stažení až z úrovně pacientů. Stahování se týká pouze šarže číslo 25012024, velikost balení je 50 mg a použitelnost přípravku je do 22. 7. 2024.

[chooze:article;value:543770]

Zjištěná "nesterilita" očního přípravku může podle SÚKL způsobit podráždění a následně zánět, který se projeví zarudnutím oka, zvýšeným slzením, pálením a svěděním oka, zvýšenou citlivostí na světlo, eventuálně hnisavým výtokem z oka. 

"Pokud máte tento přípravek doma, poraďte se s lékárníkem, případně navštivte očního lékaře a požádejte ho o předepsání nahrazujícího léčivého přípravku," upozornil dále na svých stránkách na Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Stahování se týká načatých načatých i dosud nepoužitých balení. Zákazníci mohou přípravek Acidi borici aqua ophthalmica Cum T vrátit v kterékoli lékárně bez předložení účtenky do 22. 7. letošního roku. "Pacient dostane plnou cenu uvedenou na balení," dodal ústav.

Léková krize pokračuje. V Česku chybí důležité prášky na závrať (2/2024):

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.