Ústavní soud nižší valorizaci penzí nezruší. Vládu ale zkritizuje, míní experti

Podle opozice byl zákon upravený pozdě, tedy ve chvíli, kdy už měli senioři na navýšení důchodů nárok. Navíc byl podle politiků schválený ve zkráceném jednání. Ústavní soud tak musel přezkoumat, jestli vláda neporušila Ústavu. "Soud může skutečně vyhovět tomu návrhu a zrušit od samého počátku zákon, což by mohlo vést i k tomu, že by stát musel dopočítat penze zpětně," myslí si ústavní právník Ondřej Preuss.

Takové rozhodnutí by podle ekonomů zatížilo státní rozpočet. "Hlavní část těch nákladů by přišla v budoucnu, až se bude opět valorizovat ta procentní výměra," říká ekonom Filip Pertold. Problematické by to bylo i podle emeritního rektora Vysoké školy ekonomické (VŠE) Richarda Hindlse. "Samozřejmě se to potom promítne i do dalších let, protože se tím zvýší základ pro další valorizace, takže hovoříme řádově o desítkách miliard," říká. 

[chooze:article;value:536530]

​Vláda chtěla především snížit náklady státního rozpočtu. Díky novele tak stát v loňském roce ušetřil téměř 19,5 miliardy korun. "Úplně nutné to nebylo. Současná vláda nemá úplně pořádek v důchodovém systému, nepřistoupila k důchodové reformě a hledá peníze kde se dá," domnívá se ekonom Richard Hindls. 

Podle odborníků soud nižší valorizaci zřejmě nezruší, může ale zkritizovat, jakým způsobem sněmovna novelu schválila. "Třetí možnost je, že vlastně vůbec nevyhoví, a tím pádem se samozřejmě nic nezmění," říká ústavní právník Ondřej Preuss. Pro zrušení novely by muselo hlasovat 9 z 15 soudců. Odborníci předpokládají, že rozhodnutí Ústavního soudu bude těsné. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.