Ústavní soud odmítl stížnost na milost pro Baláka. Zemanovi vyčetl, že ji pořádně nevysvětlil

Soud stížnost na milost odmítl proto, že podle své judikatury nemůže přezkoumávat rozhodnutí o prezidentské amnestii či o individuálních milostech vyjma případů, které mohou vést k ohrožení podstatných náležitostí demokratického právního státu.

Svůj názor soudci vyslovili takzvaně obiter dictum, tedy na okraj či nad rámec odůvodnění. Na milosti pro Baláka se tak nic nemění. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

[chooze:article;value:515981]

​Miloš Balák byl šéfem lánské lesní správy a byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky k tříletému vězení. Dostal také pokutu 1,8 milionu korun a zákaz vykonávat čtyři roky funkce ve státní správě. Když trest potvrdil odvolací soud, prezident mu udělil milost a vše prominul. Případ vyvolal na veřejnosti rozruch a vedl k diskuzi o pravomoci prezidenta udělovat milosti.

Miloš Zeman přitom sám v roce 2013 při svém nástupu do funkce uvedl, že bude udělovat milosti jen ve výjimečných případech a u nevyléčitelně nemocných, kteří se nedopustili závažného trestného činu. V případě Baláka ale následně milost zdůvodnil tím, že rozhodující nebyla při vynášení povaha činu, ale to, kde odsouzený pracuje. Údajně také zohlednil jeho bezúhonnost a pracovitost.

Balák se nechce vystěhovat ze státní vily. Vymlouvá se, že je nemocný (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.