Ústavní soud probere pomalejší růst důchodů. Předvolal Stanjuru i Jurečku

Soudci se už čtyřikrát na každotýdenních neveřejných poradách návrhem k valorizaci důchodů zabývali. "Ústavní soud nyní dospěl k závěru, že by ústní jednání mohlo objasnit důležité okolnosti případu. Proto dnes k lednovému jednání mimo jiné předvolal jako svědky místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku a ministra financí Zbyňka Stanjuru," uvedla v tiskové zprávě mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Vyžádal si také stanovisko Národní rozpočtové rady, odborného pracoviště CERGE-EI External link icon, České národní banky a Českého statistického úřadu. "Stanoviska poslouží mimo jiné k posouzení námitky (ne)existence mimořádných okolností a hrozby značných hospodářských škod. Odborníci z těchto nezávislých institucí se jednání pravděpodobně také zúčastní," vysvětlila Abbasi.

Veřejné jednání plánuje soud na 10. ledna. "Ústní jednání řídí předsedající, který je zároveň předsedou Ústavního soudu (Josef Baxa). Jednání zjednodušeně řečeno slouží ke slyšení stran, podobně jako před obecnými soudy," poznamenala Abbasi.

[chooze:article;value:528971]

Soud se bude zabývat snížením valorizace důchodů od letošního června. Původně měly penze stoupnout o 1 760 korun, nakonec se ale zvýšily jen o 760 korun.

Ústavní stížnost podala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová společně s dalšími 70 poslanci. "Poslanci návrh odůvodnili protiústavností právní úpravy kvůli nepřípustné zpětné účinnosti schválených zákonů. Snížení mimořádné valorizace bylo podle nich retroaktivní a nabouralo očekávání zvýšení důchodů (zejména u příjemců). Poslanci rovněž zpochybňují způsob projednávání novely, které mělo proběhnout ve stavu legislativní nouze bez toho, že by byly pro takový postup splněny zákonné podmínky, a navíc s nepřípustným omezením parlamentní rozpravy," připomněla Abbasi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.