Ústavní soud řeší valorizaci důchodů. K výpovědi si pozval Stanjuru s Jurečkou

Ústavní soud v Brně ve středu v devět hodin ráno zahájil jednání pléna ke stížnosti poslanců hnutí ANO, která se týká zpomalení valorizace důchodů prosazené vládními stranami loni v březnu.

Opozici například vadilo, že si na nutnost této změny vláda vzpomněla příliš pozdě, a to až tak, že úprava zákona byla přijatá v podstatě zpětně, protože se tou dobou už rozběhl valorizační mechanismus, což podle poslanců ANO porušuje základní principy zákonodárství. Podle vlády ale o takzvanou retroaktivitu nejde, protože pouze upravila parametry valorizace a tato změna se projevila až po přijetí úpravy.

[chooze:article;value:513545]

Jak upozorňuje iRozhlas, jde o vůbec první plenární jednání Ústavního soudu pod novým předsedou Josefem Baxou. Sdělit svůj pohled na věc před soud přišli například ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová nebo ekonomičtí experti.

Jednání by podle webu Novinky.cz mělo trvat až do odpoledních hodin. "Nařízené jednání slouží ke slyšení stran a provedení důkazů, jako jsou výslechy předvolaných svědků. S ohledem na to nelze předpokládat, že by se dne 10. ledna vyhlašovalo rozhodnutí ve věci samé," dodala k tomu mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Předsedou Ústavního soudu prezident Baxu jmenoval loni v srpnu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.