Ústavní soud řešil kuriózní požadavek. Záchytky ale zadarmo nebudou

Počty lidí, kteří skončili během loňského roku na záchytkách, znovu meziročně stouply. Leckde rekordně. "Bylo jich téměř 1500, což je nejvíce v historii," uvedla mluvčí jihlavské nemocnice, která provozuje tamní záchytnou stanici, Monika Zachrlová.

Za pobyt na záchytce se platí. Muž ze středních Čech ale tři tisíce za nocleh dát nechtěl a u Ústavního soudu se domáhal, aby pobyty na záchytkách byly hrazeny z pojištění v rámci bezplatné zdravotní péče.

[chooze:article;value:468839]

​Ústavní soud to ale zamítl. V opačném případě by se pojišťovny pořádně prohnuly. Náklady na pobyt na záchytkách jsou od sedmi set až po čtyři a půl tisíce za noc. Nejméně platí opilci v Brně a Českých Budějovicích, nejvíc asi v Plzni.

​Například na teplické záchytce v Ústeckém kraji stojí noc 3000 korun. Loni tam přijali 1200 opilců. V kroměřížské záchytce stojí nocleh 1300 korun, v roce 2022 tam měli 1350 klientů. Pobyt na jihlavské záchytce vyjde na čtyři tisíce korun. Jedna žena tam loni byla hned 34krát.

Záchytkový rekordman z Pelhřimova by si za 100 svých pobytů mohl koupit i auto. Dlužil 400 tisíc. "Musím toho už nechat," sdělil televizi Nova.

[chooze:poll;value:9cf6fb1f4bb4edec96929893abe2b432e13844ed;layout:tn_nova]

​Velký problém je, že zdaleka ne všichni, kteří na záchytných stanicích končí, za své pobyty zaplatí. "Jenom třetina zaplatí pobyt na naší záchytné stanici. Dvě třetiny máme neplatičů," prozradila mluvčí jihlavské nemocnice.

Jde většinou o bezdomovce a další sociální případy, na které už neplatí ani exekuce. Případy poté končí u soudů a dluhy se kumulují u provozovatelů záchytných stanic, tedy nejčastěji nemocnic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.