Ústecká zoo v slzách. Zemřel orangutan Ferda, nejstarší samec v Evropě

[chooze:gallery;value:35399]

Ferda se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními problémy. Měl nemocné srdce, trpěl dušností, těžkou artrózou páteře, poruchou chůze a koordinací pohybu. Vzhledem k jeho vysokému věku se postupně přidal také třes končetin, mírné kognitivní poruchy nebo náladovost.

"Dlouhodobě mu byly podávány podpůrné léky a analgetika, dostával přírodní geriatrika zpomalující starobní poruchy chování, ale v posledním týdnu se problémy výrazně zhoršily," uvedla veterinářka Jana Matoušková.

[chooze:article;value:548269]

Vedení zoo se proto rozhodlo po konzultaci s veterinářkou, zoology a chovateli, že není dobré ani humánní ho i nadále vystavovat velkému utrpení a udržovat při životě vysokými dávkami léků. Ferda proto nakonec podstoupil eutanazii.

"Někdy nastane čas a nezbyde nic jiného, než se zhostit zodpovědného přístupu chovatelské intuice - zajištění welfare (pozn. red. životní pohoda) zvířete po celou dobu jeho života, a to včetně jeho důstojného odchodu,“ uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková.

Orangutan se narodil v roce 1969 v německé zoo ve Frankfurtu a ve třech letech byl převezen do pražské zoo. Jako křížence ho chovatelé nemohli zařadit do chovu, proto nikdy neměl žádnou samici.

Po masivních povodních v roce 2002, které zasáhly i zoo v Praze, se Ferda spolu s dalšími zvířaty dostal do Zoo Ústí nad Labem. Tam nakonec i zůstal. "Získal si přízeň chovatelů i návštěvníků, o čemž svědčí vítězství v anketě Zvíře roku 2009," sdělila zahrada.

Odchodem Ferdy tak ústecká zoo dočasně ukončila chov orangutanů. "Vedení zahrady již dříve přislíbilo, že se tento významný druh do Ústí nad Labem zase vrátí. Nový pavilon pro orangutany, který by měl v budoucnu vzniknout přebudováním stávajícího pavilonu Asijský prales, je zahrnut ve schváleném plánu rozvoje zoo," uzavřela zahrada.

V pražské zoo se narodila malá gorila. Podívejte se na reportáž (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.