Ústí bojuje s přemnoženými divočáky. Jsou drzí a vydávají se do ulic

V Mostě na návštěvy divokých prasat strážníky často upozorňují obyvatelé. Z nečekaných návštěvníků mají strach. Loni se tam podařilo odlovit 325 divokých prasat. Myslivci v Mostě dostávají za každého divočáka 800 korun jako takzvané zástřelné. V Ústí nad Labem je to prozatím 500 korun za kus. Pomoct s tím, aby se do měst prasata nevracela ale mohou i místní. 

Loni se tam podařilo odlovit 325 divokých prasat. Myslivci v Mostě dostávají za každého divočáka 800 korun jako takzvané zástřelné. V Ústí nad Labem je to prozatím 500 korun za kus. Pomoct s tím, aby se do měst prasata nevracela, ale mohou i místní.

[chooze:article;value:536997]

"Je jediná rada, aby je nekrmili například na sídlišti z balkonu, aby si nepletli volné prostranství se zoologickou zahradou. Vracejí se na místo, pak s sebou samozřejmě přivedou celou rodinu," vysvětlil ředitel Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný.

V obou městech sázejí na odchytové klece. Ty jsou nastražené jen přes noc. Jednak kvůli bezpečnosti lidí, obzvláště dětí, ale i domácích zvířat a také proto, že právě v noci a brzo ráno jsou divočáci nejaktivnější.

Večer myslivec nastraží návnadu, prase se přijde nažrat, strčí do spouštěcího mechanismu. A spadla klec.

[chooze:article;value:530599]

Ve chvíli, kdy se prasata do klece chytí, přivolají strážníci myslivce. "Za poslední týden jsme odchytli zhruba deset divokých prasat," poznamenal Novotný.

S častějšími odchyty strážníci počítají v době, kdy budou bachyně vyvádět mladé, tedy na jaře. Rekordních 19 divočáků ale v Ústí nad Labem v kleci skončilo v srpnu 2022.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.