Ústí chce pomoci zadluženým lidem. Vedení zřídilo na radnici poradnu

Sociální úředníci radnice ústecké Severní Terasy dostali nový úkol. Radí lidem s dluhy. Dosud takové služby poskytovaly specializované poradny. Radnice se ale obává, že lidí ohrožených chudobou skokově přibude. Například vyúčtování za plyn chodí nejčastěji na jaře, a radnice se tak bojí, že lidé nebudou mít peníze na vysoké nedoplatky.

"Lidé budou potřebovat pomoc. Trápí nás drahé potraviny, drahé energie. Chtěl jsem být připraven. Lidé se objednají, domluví si schůzku. Práci budou vykonávat naše dvě sociální pracovnice," přiblížil starosta Severní Terasy Jaroslav Šimanovský (ANO).

[chooze:article;value:477453]

"Pracovnice jsou dobře proškolené, vědí, kam lidi nasměrovat. Hned první den se ozývali lidé i mimo působiště úřadu," sdělil odborník na dluhovou problematiku Jiří Tůma.

Severní Terasa je první v Česku, kde dluhovou poradnu zřídili přímo v budově radnice. Prý hlavně kvůli tomu, aby ji lidé nemuseli hledat. Především pro seniory je dojíždění problém. A v Ústí si na úřad mohou dojít pěšky. Radnice službu poskytuje bezplatně.

Další města se zřízením podobné služby zatím vyčkávají, a to proto, aby zjistila, jak se osvědčí v praxi. Některá města pak řeší spíše až následky, kdy už se lidé dostanou do dluhů. Třeba v Pardubicích speciální dluhovou poradnu úředníci neplánují. Lidé v tíživé situaci se ale mohou obracet rovnou na sociální odbor. Ve Zlíně to zase řeší tak, že mají domluvené soukromé organizace, kam dlužníky posílají pro radu.

Energetická chudoba se už před vysokou inflací týkala přibližně milionu domácností, především pak lidí, kteří nebydlí ve svém, ale platí nájem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.