Úterý bylo nejteplejším dnem všech dob. Rekord padl už podruhé za týden

Úterý bylo nejteplejším dnem na Zemi v doložitelné historii. Vychází to z dat amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zveřejněných Univerzitou státu Maine. Globální průměrná teplota podle nich dosáhla 17,18 stupně Celsia. Byl tak překonán rekord starý pouhý jeden den. V pondělí totiž průměrná teplota na Zemi poprvé překonala 17 stupňů.

Ještě minulý týden přitom byla nejvyšší doložená průměrná světová teplota, alespoň podle údajů sahajících do 19. století a satelitních dat sbíraných od roku 1979, "jen" 16,92 °C. Tu se podle vědeckého časopisu New Scientist meteorologům podařilo naměřit hned dvakrát. Poprvé v roce 2016, podruhé pak v roce 2022. Oproti běžné letní průměrné teplotě pak byl úterní rekord vyšší o necelý stupeň.

[chooze:article;value:511802]

Do výšky průměrných teplot v tomto týdnu se zjevně projevily vlny veder v Severní Americe i Evropě. Myslí si to například Robert Rohde z univerzity v Berkley. Podle něj jde o jeden z projevů jevu El Niño, kdy se u pacifického pobřeží Severní Ameriky hromadí teplá voda, což následně způsobuje změny počasí po celém světě. Že tento jev nastal, vyhlásil NOAA už v červnu.

Další rekordy přitom ještě můžou padnout. "Je pravděpodobné, že červenec bude nejteplejším všech dob, přičemž pod pojmem 'všech dob' myslím od Eemského interglaciálu, tedy za posledních asi 120 tisíc let," okomentoval pro BBC rekordní teploty klimatolog Karsten Haustein z univerzity v Lipsku.

[chooze:article;value:511413]

Za silnými letošními projevy pravidelně se opakujícího se El Niña je přitom pravděpodobně globální změna klimatu. Vyplývá to například ze zprávy Světové meteorologické organizace vydané v pondělí, která připomíná, že se jev odehrává v "kontextu klimatu změněného lidskou činností".

"Bohužel se zdá, že jde pouze o první ze série nových teplotních rekordů stanovených v tomto roce. Rostoucí emise skleníkových plynů spolu s jevem El Niño tlačí teploty na nová maxima," citoval pak dalšího klimatologa z Berkley Zekeho Hausfathera deník Guardian.

Vlny veder: Jak je ovlivňuje klimatická změna a dají se předpovídat? (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.