Útočil na muže mečem. Policie chlapce obvinila, hrozí mu vězení

Závažný a velmi neobvyklý případ vyšetřují třebíčští kriminalisté. Odstartovala ho oslava, která se v létě konala v jedné obci na Třebíčsku. Večírek probíhal na pozemku rodinného domu. Hlučnější zábava ve večerních hodinách se však znelíbila sousedům.

Spor vyústil až ve vzájemné napadání. Do konfliktu se zapojil také mladík, kterému ještě nebylo ani 18 let. Chlapec podle vyšetřovatelů nejprve udeřil pěstí padesátiletého muže. Pak vytáhl nůž. Se zbraní v ruce ohrožoval okolí.

"Nůž mu nakonec vypadl, na což reagoval tím, že odběhl do svého bydliště a přinesl si zpět meč. Mečem poté napadl dvaadvacetiletého muže," popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

[chooze:article;value:441438]

​Chlapec se podle vyšetřovatelů opakovaně pokoušel muže zasáhnout do hlavy, napadený se ale bránil a rány se mu dařilo vykrývat. Nakonec však stejně úder do hlavy schytal.

"Napadený muž utrpěl tržnou ránu, zhmožděniny a další drobnější zranění. Léčení si vyžádalo přibližně dva týdny. Napadenému muži ale hrozilo zranění daleko vážnější. Vzhledem k tomu, že mladík směřoval rány na oblast hlavy, mohl způsobit těžké zranění a nedošlo k němu jen díky náhodě a okolnostem nezávislých na jeho vůli," okomentovala útok policie.

Agresivního mladíka se nakonec podařilo za přispění ostatních účastníků konfliktu odzbrojit a zpacifikovat. "Na místo vyjely po přijetí oznámení policejní hlídky a vzhledem ke zranění směřovala do obce také zdravotnická záchranná služba. Policisté po příjezdu učinili opatření, aby již nemohlo docházet k dalšímu fyzickému útoku. Napadený muž měl zranění hlavy a zdravotníci ho odvezli do třebíčské nemocnice. Do zdravotnického zařízení byl převezen také podezřelý mladík," uvedla Kroutilová.

Policisté zajistili meč dlouhý více než metr i nůž, kterým se měl útočník ohánět. Dechová zkouška u chlapce alkohol neprokázala. Napadený muž měl přes jedno promile alkoholu. Prověřování závažného případu si převzali třebíčští kriminalisté.

Provedli důkladné šetření, výslechy osob, vyžádali si lékařské zprávy, znalecký posudek a shromáždili důkazy, na jejichž základě poté zahájili trestní stíhání mladíka. "Mladistvý je obviněn ze spáchání provinění pokusu těžkého ublížení na zdraví a dalších dvou provinění, a to porušování domovní svobody a výtržnictví," upozornila zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality Miluše Vostalová s tím, že mladík v minulosti nebyl soudně trestán.

"Za násilnou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na deset let, v případě osoby mladistvé je trestní sazba poloviční," upozornila Kroutilová. Dodala však, že případ kriminalisté dále vyšetřují a zabývají se také jednáním ostatních účastníků konfliktu.

Policisté v Ústí postřelili muže, který ohrožoval rodinu nožem (9/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.