Útočnice ze školy skončila v nemocnici. Je podezřelá z pokusu o vraždu

Do školy dorazila policie pár minut poté, co jí útok nahlásili. Tam jim 13letou dívku, která podle kriminalistů pobodala dvě děti, předal ředitel základky. Následně s jejím právním zástupcem a pracovnicí Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) jela žačka na výslech.

"Vrchní komisařka odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání činu jinak trestného vražda dle paragrafu 140 odst. 1, odst. 3 písm. a), písm. c) trestního zákoníku spáchaného ve stádiu pokusu dle paragrafu 21 odst. 1 trestního zákoníku," informovala policejní mluvčí Pavla Burešová.

"Následně naše hlídka převezla podezřelou za účasti pracovnice OSPOD do nemocničního zařízení s režimovým opatřením, ve kterém je po provedeném lékařském vyšetření v současné době dívka hospitalizována," doplnila.

[chooze:article;value:572429]

Policie stále prověřuje motiv útoku. "Kromě jiného budou například některé zajištěné věci důležité pro trestní řízení podrobeny odbornému zkoumání," sdělila také Burešová.

Policie zároveň znovu upozornila, že dívka není cizí státní příslušnosti. "S ohledem na věk podezřelé i poškozených, kterými jsou žáci druhého stupně základní školy – tedy osoby mladší 15 let –, nebudeme k případu sdělovat žádné bližší informace, a to v souladu s platnými právními normami, jako je především zákon o soudnictví ve věcech mládeže a trestní řád," poznamenala policejní mluvčí.

Pro děti i rodiče a zaměstnance školy jsou i ve středu k dispozici policejní psycholožka a krizová intervent. "Úplným závěrem bychom chtěli vyjádřit naše politování nad touto nešťastnou událostí, která se s ohledem na charakter činu bohužel vůbec poprvé stala na území Plzeňského kraje. Dětem, rodičům i zaměstnancům školy přejeme, aby se s touto situací, co možná nejdříve to půjde, vypořádali a v případě potřeby se na nás obrátili. Pomoc všem velmi rádi poskytneme," uzavřela Burešová.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) k události v Domažlicích řekl, že je nezbytná prevence a důležité je i věnovat pozornost otázkám duševního zdraví, aby se podobné případy neopakovaly. "Ovlivní to i vládní diskuzi o rozpočtu na příští rok, kde ministerstvo školství usiluje o systémové řešení financování pozic školních psychologů, což je velmi důležité právě pro předcházení takovým případům, jako je ten z Domažlic," řekl Bek ve středu po jednání kabinetu.

O útoku promluvil v Televizních novinách psycholog Václav Mertin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.