Útočníci zastřelili v Marseille tři mladíky, město trápí války gangů

Dva muži z napadené pětice vyvázli z útoku bez zranění a z místa činu utekli, stejně jako neznámí útočníci. Policie incident spojuje s válkou gangů, které soupeří o moc nad obchodem s drogami. Počet vražd, které v Marseille souvisejí s prodejem drog, se od začátku tohoto roku vyšplhal na 21.

Vyšetřovatelé francouzským médiím sdělili, že pětice byla policii známá a žila na sídlišti, kde je drogová kriminalita velmi rozšířená.

[chooze:article;value:505518]

BBC uvádí, že policisté v blízkosti místa činu nalezli auto, které útočníci po činu zapálili, aby zničili stopy.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1660274252640141315?cxt=HHwWhoC-pdyovYouAAAA

Regionální prefektka Frédérique Camilleriová novinářům na místě řekla, že "všechny policejní síly byly mobilizovány, aby našly pachatele těchto odporných zločinů a rozbily sítě překupníků, kteří za tímto násilím stojí".

Dodala, že policisté během víkendu provedli několik razií, při kterých zabavili zbraně, včetně tří útočných pušek kalašnikov, a zadrželi pět osob obviněných za obchod s drogami.

Minulý měsíc paní Camilleriová a místní prokurátorka Dominique Laurensová uvedly, že válka o lukrativní místa v Marseille, kde se obchoduje s drogami, se mění ve vendetu.

Podle serveru France24.com toto prohlášení přišlo po noci plné násilí ze začátku dubna, kdy byli zastřeleni tři lidé, včetně 16letého mladíka, a osm lidí bylo zraněno. Laurensová hovořila o zhoršující se "krvavé lázni" v Marseille a předpověděla, že "bude pokračovat i v následujících měsících".

Po této vražedné vlně byly na klíčová ohniska drogové kriminality ve městě nasazeny speciální policejní jednotky. Starosta Marseille Benoit Payan tento měsíc prohlásil, že "tato válka trvá již příliš dlouho", a vyzval francouzskou vládu, aby jednala "rozhodným a rázným způsobem" a násilí zastavila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.