Útočník pobodal v Dublinu ženu a tři malé děti, ve městě vypukly nepokoje

Irská policie motiv útoku zatím nezná, ale její velitel nevyloučil ani terorismus. Podle zdrojů BBC měl být pachatelem irský občan, který v zemi žije už 20 let. Muž útočil před školou na na Parnell Square East v centru města a po svém zadržení rovněž skončil v nemocnici. Mezi vážně zraněnými je pětiletá dívka a třicetiletá vychovatelka ze školy. Ostatní děti byly zraněny lehce.

V blízkosti místa útoku došlo večer podle agentury Reuters ke střetům mezi pořádkovými silami a krajně pravicovými a protiimigračními demonstranty, kteří zapalovali policejní auta, rabovali obchody a po policistech házeli různé předměty. Během demonstrace rovněž vykřikovali protiimigrační hesla.

[chooze:article;value:453009]

"Dnes večer došlo v centru Dublinu k výraznému narušení veřejného pořádku, poškozování trestné činnosti a násilí. Myšlenky všech členů An Garda Síochána zůstávají s oběťmi násilného útoku, ke kterému došlo dnes na Parnell Square," uvedl v oficiálním vyjádření vrchní superintendant Patrick McMenamin.

https://twitter.com/BBCBreaking/status/1727774865195704782

"Toto násilí nemělo nic společného s násilným útokem, ke kterému došlo dnes odpoledne na Parnell Square. Byla to bezdůvodná kriminalita. Někteří z mých kolegů byli napadeni, naštěstí nikdo nebyl vážně zraněn a já je všechny chválím za jejich statečnost při ochraně naší komunity," dodal McMenamin s tím, že do potlačení nepokojů musela policie nasadit více než 400 příslušníků. Centrum Dublinu je podle jeho slov už nyní klidné a vrací se k normálu. Policie bude situaci i nadále sledovat.

Irská ministryně spravedlnosti Helen McEnteeová pro veřejnoprávní televizí RTE uvedla, že se jednalo o "relativně malou skupinu lidí", kteří nereprezentují velkou frakci společnosti a jejichž jediným cílem bylo "způsobit zmatek". Není to o imigraci, není to o malých dětech, které jsou dnes večer v nemocnici," řekla ministryně. "Jsou to zločinci a násilníci, kteří přišli do centra našeho města a zneužili strašlivý útok na nevinné děti pro svůj vlastní prospěch a prospěch."

Šéf irské policie Drew Harris obvinil z nepokojů "šílenou, chuligánskou frakci poháněnou krajně pravicovou ideologií" a vyzval lidi, aby ignorovali "dezinformace, které kolují na sociálních sítích." Podle něj zatím existuje k motivu útoku několik vyšetřovacích verzí, kterými se policie zabývá. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.