Útok Íránu na Izrael: USA i Evropská unie chtějí další sankce

Americká ministryně financí Janet Yellenová oznámila, že v nadcházejících dnech Spojené státy uvalí další sankce na Írán. Jak informoval americký deník The New York Times, sankce by měly zamezit přístupu Íránu k součástkám nutných pro vojenský průmysl.

Poradce pro národní bezpečnosti Jake Sullivan dále uvedl, že sankce mají za cíl omezit íránský raketový a dronový program a jsou zaměřené také na podporovatele íránských ozbrojených skupin.

Sankce proti Íránu chystá také Evropská unie. Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell po jednání s ministry zahraničí členských zemí podle agentury Reuters řekl, že někteří členové Unie navrhují, aby se sankce proti dodávkám íránských dronů Rusku zacílily také na poskytování íránských raket jejich spojencům na Blízkém východě.

[chooze:article;value:549091]

​"Nepřeháním, pokud řeknu, že na Blízkém východě jsme na okraji velmi hluboké propasti," prohlásil Borrell. Varoval také před možnou válkou, pokud bude situace v regionu dále eskalovat.

Írán o víkendu zaútočil na území Izraele stovkami raket a dronů. Mělo se jednat o odvetu za útok na íránský konzulát v Sýrii, při němž zahynulo nejméně sedm lidí, z čehož Írán viní židovský stát. Představitelé Izraele už jednali o možné další odvetě za íránský útok.

Podívejte se na shrnutí víkendového íránského útoku na Izrael:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.