Útok mačetou ve škole: Učitel mě k činu vyprovokoval, přiznal mladík

Soud v pondělí rozhoduje v kauze napadení učitele Středního odborného učiliště Ohradní v Praze 4. Činu se podle obžaloby dopustil 19letý student Jaroslav Řehák. Ten také dopoledne vypovídal. "Nechtěl jsem to udělat, ale on mě k tomu prostě vyprovokoval," nechal se slyšet. Učitel ho podle něj měl šikanovat a ponížit před celou třídou. Při výpovědi se rozbrečel a zvýšil hlas. Soudce jej pak musel uklidňovat.

"Při zkoušení mě totálně ponížil. Před celou třídou. Chtěl jsem za ním přijít a zeptat se ho, proč mi tohle udělal, proč se ke mně tak choval. Chtěl jsem ho jenom vystrašit, ale on mě totálně vytočil," vysvětloval svou motivaci k útoku. Mladík dále tvrdil, že byl šikanován už na základní škole a nechtěl zažívat šikanu znovu, navíc od učitele. Podle policie po činu také prohlásil, že se tak obětoval za celou třídu.

[chooze:article;value:458362]

Ředitel školy už dříve řekl, že se studentem dříve žádné problémy nebyly. Přesto se měl Řehák na konci března vydat do školy zabít jednoho ze svých učitelů. Podle obžaloby ho měl chtít nejdřív upálit, a měl si tedy objednat benzín a zapalovač. Později ale plán změnil a na pedagoga zaútočil mačetou.

Útočník dle žalobců přišel za učitelem krátce před polednem přímo do kabinetu, kde ho měl několikrát seknout do hlavy a krku. Žádné ze zranění jej ale ihned nezabilo, muž tak údajně umíral několik minut.

Po činu měl student vyskočit z okna a utéct. Od krve se pak umyl v řece na Zbraslavi. Tam ho měl také najít jeho děda. Od něj si ho později přebrali policisté.

Soud bude pokračovat 19. prosince. Pokud Řeháka uzná vinným z vraždy, hrozí mu 12 až 20 let za mřížemi.

Poslechněte si mladíkův komentář k obžalobě. U soudu dokonce vykřikoval:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.