Útok na pražské autobusy mohl být varováním od Putina, říká generál Šedivý

Žhářský čin Jihoameričana v pražských garážích Klíčov může být druhým útokem Ruska na našem území po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý se ale domnívá, že napětí mezi Moskvou a Varšavou je mnohem větší. "Nyní vnímám riziko ve zvažovaném umístění stíhaček F-16 ukrajinské armády na polských letištích. Kdyby tam na ně Rusové zaútočili, šlo by zároveň o útok na členský stát Severoatlantické aliance," říká pro TN.cz generál Šedivý. 

[chooze:article;value:559460]

Co si myslíte o údajném útoku Jihoameričana z minulého týdne? V garážích Klíčov pražského dopravního podniku (DPP) měl zapálit autobus a stopy vedou pravděpodobně do Ruska…

Ten čin naprosto zapadá do kontextu toho, co se děje okolo nás. V Polsku zase mluví o požáru obchodního centra ve Varšavě a vybuchla jim i muniční továrna. To, co se odehrálo v Praze – Klíčově je jen nejnižší úroveň hybridní války, jejíž nejvyšší stupeň je už regulérní ozbrojený konflikt.

Odstavené autobusy MHD ale nejsou nějakým zásadním cílem…

Sice nejde o nějakou kritickou infrastrukturu, jen se ukazuje, jak jsme zranitelní, nepříteli jde také o narušování naší společnosti a její soudržnosti. Může rovněž jít o jakýsi způsob varování a ukazuje se, že se naše podpora Ukrajiny negativně projeví.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí po jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že za útokem nejspíš stojí Rusko, nicméně to nepotvrdil.

On ale podle mě nic nezatajil. Je však logické, že nechtěl říct všechny argumenty, které o zapojení Ruska mohou svědčit. Něco takového ani není možné. Mohlo by to vést například k odhalení našich zdrojů.

[chooze:article;value:559550]

Zatím směrem k Rusku Česká republika kvůli útoku nereagovala. Jak by podle vás adekvátní odpověď vypadala?

Mohlo by jít o nějaký diplomatický protest.

V jakém případě může dojít k aktivací článku 5 Severoatlantické aliance, při němž je útok na jeden z členských států považován za útok na celé NATO?

Článek 5 přichází v úvahu až v případě nějaké širší vojenské aktivity. K tomu mohlo dojít například v případě útoku na muniční sklady ve Vrběticích z roku 2014, totéž může platit o útoku na zmiňovanou polskou muniční továrnu, protože jde o vojenský akt mířený na armádní objekt suverenního státu.

Dá se říci, že se NATO přiblížilo válce s Ruskem?

Nyní vnímám riziko ve zvažovaném umístění stíhaček F-16 ukrajinské armády na polských letištích. Kdyby tam na ně Rusové zaútočili, šlo by zároveň o útok na členský stát Severoatlantické aliance.

Stále platí první stupeň ohrožení terorismem. Útok ale nehrozí, uklidňuje BIS (9/6/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.