Útok na školy v Afghánistánu. Skoro 80 žaček prvního stupně někdo otrávil

V noční můru se proměnil školní den v severním Afghánistánu. Po cíleném útoku tam skončilo 77 žákyň základních škol v nemocnici. Dívky, které navštěvovaly první až šestou třídu, se staly obětí otravy, píše portál ABC News.

Útok se odehrál v severní provincii Sar-e-Pul v průběhu soboty a neděle na dvou školách (žáci v Afghánistánu chodí do školy od soboty do čtvrtka, pozn. red.). "Školy jsou nedaleko od sebe. Nejprve byla napadena jedna, potom druhá. Žákyně jsme přepravili do nemocnice a jsou v pořádku," řekl agentuře AP ředitel provinčního odboru školství Muhammad Rahmání.

Vyšetřování afghánských úřadů přineslo zjištění, že školy nebyly vybrány náhodně, ale že šlo o cílený útok. Motivací k děsivému činu měla být blíže nespecifikovaná zášť. Samotný útok měl provést najatý travič.

[chooze:article;value:506349]

Jde o první zdokumentovaný travičský útok na ženy od chvíle, kdy se moci v asijské zemi chopilo v roce 2021 islamistické hnutí Tálibán. To nedlouho po svržení předchozí vlády začalo s výrazným utlačováním ženských práv, a to včetně práva na vzdělání.

Zatímco chlapci mají povoleno vzdělání v plném rozsahu, dívky od letošního března nemohou pokročit dál než do šesté třídy. Afghánistán je v současnosti jedinou zemí na světě, která zakazuje zákonem vzdělání dívek po prvním stupni.

Podobné útoky se v minulosti odehrály také v sousedním Íránu, v němž momentálně panují silné společenské nepokoje. Několik tisíc studentů se rovněž stalo oběťmi série otrav, které začaly loni v listopadu. Doteď se však neví, kdo přesně za útoky stojí, píše Guardian.

Hromadná otrava ve vietnamské restauraci. Desítky lidí hlásily zdravotní potíže (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.