Útok Ruska na NATO je otázkou času. Po Ukrajině máme pár let, varují analytici

Rusko během války na Ukrajině přešlo na vojenskou ekonomiku. "I po téměř dvou letech války na Ukrajině je schopnost Ruska vést válku větší, než se momentálně zdá. Největší ztráty na personálu a materiálu utrpěly pozemní síly," sdělili autoři Christian Mölling a Torben Schütz v analýze.

Rozhodne podle nich vývoj války na Ukrajině, upozornil web dw.com. Pokud totiž konflikt zamrzne, útok na země NATO má přijít mezi pěti až deseti lety. V ohrožení by byly pobaltské státy a Polsko.

[chooze:article;value:529151]

"Rusko čelí méně výzvám než Západ, pokud jde o odolnost jeho společnosti. Režimní aparát násilím potlačuje jakoukoli formu vzpoury. Ochota společnosti akceptovat ztráty na životech je samozřejmě velká," varovali zároveň analytici.

Zabránit ruskému útoku může podle analytiků zbrojení, poznamenala stanice TVP. "NATO musí během pěti až devíti let dosáhnout schopnosti vést válku, aby Rusko od války odlákalo," sdělili. "Čas, který potřebuje Rusko pro obnovení svých sil, určuje pro NATO, jak rychle musí postupovat," dodali.

[chooze:article;value:527178]

Podpora Ukrajiny je ale podle nich stále důležitá. Aliance musí podle nich rovnovážně podporovat napadenou zemi a zlepšovat své vlastní vybavení. "Vzhledem k tomu, že konflikt s Ruskem bude pravděpodobně pokračovat po desetiletí, znamená poloha Ukrajiny na hranicích s Ruskem a Běloruskem, že tato země bude mít i nadále mimořádný geostrategický význam pro bezpečnost Evropy," vysvětlili.

Velký vliv budou mít i Spojené státy. Pokud totiž sníží podporu Evropě, všechny plány se budou muset změnit.

Západ má chtít po Ukrajině příměří s Ruskem. Tlak necítím, tvrdí Zelenskyj (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.