Útok v obchodním centru v Sydney má šest obětí. V nemocnici skončilo i miminko

Krvavá tragédie se v sobotu odehrála v obchodním centru Westfield Bondi Junction na předměstí největšího australského města Sydney, kde podle Policejních sil Nového Jižního Walesu útočník pobodal hned několik lidí.

Televize ABC uvedla, že strážci zákona na místo přijeli kolem 16. hodiny tamního času (osm hodin ráno SELČ). Na místo dorazila i zásahová jednotka. Útočníka podle svědků ale zastavila běžná policistka.

[chooze:article;value:550491]

Deník The Sydney Morning Herald pak píše, že na místě byli mrtví i zranění. Policie potvrdila šest obětí. Sedmým mrtvým je pak sám útočník. Osm lidí, včetně devítiměsíčního dítěte, skončilo po útoku v nemocnici. Mezi mrtvými je i matka zraněného miminka.

Policie dále uvedla, že útok měl začít přibližně v 15:20 tamního času. Muž nejdříve napadl skupinu asi devíti lidí a pak pokračoval obchodním domem dál. "Z předběžných šetření se zdá, že tato osoba jednala sama," prohlásil náměstek policejního komisaře Anthony Cooke.

Později policie informovala, že útočník byl 40letý muž, u nějž ale zatím nic nenasvědčuje, že by podporoval terorismus. Oficiálně ovšem dosud identifikován nebyl.

[chooze:article;value:550844]

Premiéra Nového Jižního Walesu Chrise Minnse zastihla tragická zpráva na rodinné dovolené v Japonsku. "Jsem zděšen tím, co se dnes odpoledne v Bondi Junction odehrálo," nechal se slyšet. Poděkoval také záchranným složkám za jejich odvahu a informoval, že se co nejdříve vrátí zpět do Sydney.

Na útok už reagoval i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). "Zarmoutila mě tragická událost na Bondi Junction v Sydney. Upřímnou soustrast všem rodinám a blízkým obětí," napsal na síti X

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.