Útoky v Rudém moři ovlivní i Česko. Ekonomové čekají výpadky i zdražení

Když na jaře 2021 ucpala Suezský průplav obří kontejnerová loď, ukázala se naplno jeho důležitost, ale také zranitelnost. Šestidenní nehoda znamenala pro světovou ekonomiku ztráty stovek miliard korun. "Je to velmi významná tepna důležitá především pro Evropu. Vždyť tudy jde většina zboží z východní a jižní Asie do Evropy a samozřejmě i opačným směrem," vysvětlil politický geograf Vladimír Baar.

Kvůli útokům povstalců se už začalo Rudému moři vyhýbat několik největších přepravců. A další se nejspíš přidají v reakci na údery spojenců. "Očekával bych, že ještě větší procento té námořní dopravy teď nebude, alespoň dočasně, fungovat. Je také otázka, jak dlouho to bude trvat. Alespoň dočasně budou rejdaři volit tu delší trasu kolem Afriky," podotkl bezpečnostní expert Ondřej Bureš.

"Protože se touto formou přepravuje prakticky všechno, znamenalo by to zdražení téměř veškerého dovozu," upozornil ekonom David Marek.

[chooze:article;value:536940]

Ze Šanghaje do Hamburku pluje náklad přibližně měsíc, trasa přes Suezský průplav má kolem 20 tisíc kilometrů. Obeplutí afrického Mysu Dobré naděje znamená cestu delší o tisíce kilometrů a dva týdny. "Ucítíme to i na vlastních peněženkách, protože někde se ty ceny budou muset promítnout," varoval Baar.

Některé velké podniky v západní Evropě už hlásí problémy, Tesla v Berlíně má kvůli nedostatku dílů odstávku. České firmy obchodující s Asií prý zatím situaci monitorují. "Téměř všechny významné přepravní společnosti začaly přesměrovávat své lodě již v prosinci. To zajistí, že se náklad dostane na místo určení, i když s mírným zpožděním," uvedla firma Škoda.

"Někteří rejdaři stále plují přes Rudé moře, ke zpoždění tak nedochází. U rejdařů, které volí jiné cesty, může nastat zpoždění dva až tři týdny," vyjádřila se k situaci mluvčí Datartu Petra Psotková. Experti se shodují na tom, že jestli zásah v Rudém moři přinese požadovaný efekt a zabezpečení námořní dopravy, ukáže až čas.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.