Utrhl se ze řetězu. Biden řekl o Putinovi něco, co si ještě nikdo nedovolil

Americký prezident Joe Biden zkritizoval ruského diktátora Vladimira Putina. Toho podle agentury Reuters označil za "šíleného hajz*a". Použil také výraz "son of a bit*h", který se dá přeložit i jako "zku*vysyn".

Zároveň ale zdůraznil, že Putin není pro lidstvo největší hrozbou. Tou je dle Bidena klima. "Máme tu toho šíleného hajz*a, jako je Putin a další, a vždy se musíme obávat jaderného konfliktu, ale existenční hrozbou pro lidstvo je klima," řekl podle CNN.

Rusko na sebe s odpovědí nenechalo dlouho čekat. "Takový slovník ponižuje celou Ameriku," řekl podle Sky News mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Celý výrok označil za "ubohý pokus", během kterého se prý Biden snažil působit jako "hollywoodský kovboj".

[chooze:article;value:541924]

​Bidenova ostrá slova padla na středečním setkání s podporovateli jeho kampaně v San Francisku. Výrokem narážel na hrozbu použití jaderných zbraní, o kterém ruští činitelé opakovaně hovoří. V loňském roce navíc Rusko rozmístilo jaderné zbraně i v sousedním Bělorusku.

Biden komentáři na adresu Putina nešetří. Nedávno ho například obvinil ze smrti opozičního lídra Alexeje Navalného. "Nevíme přesně, co se stalo, ale není pochyb o tom, že smrt Navalného byla důsledkem něčeho, co udělal Putin a jeho násilníci," řekl.

V důsledku Navalného smrti oznámily USA rozsáhlý balík sankcí proti Rusku. Ty mají zároveň reflektovat blížící se dvouleté výročí začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Co přesně mají sankce zasáhnout, Bílý dům neuvedl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.