Uvažujete o fotovoltaické elektrárně? Zjistěte si nejdřív její návratnost

Připojení do distribuční sítě 

Než začnete se stavbou vlastní fotovoltaické elektrárny, poraďte se s odborníky, jaký výkon odpovídá vašemu odběrnému místu a jaká bude její návratnost. Pokud předpokládáte, že případné přebytky elektřiny budete dodávat do veřejné sítě, musíte požádat distributora o připojení a musíte také uzavřít s dodavatelem elektřiny smlouvu na výkup.

Zjistěte si, která společnost v dané oblasti provozuje distribuční síť. Česko mají územně rozdělené tři distributoři – ČEZ, EG.D a PRE. Jejich požadavky pro připojení do distribuční sítě se mírně liší, zejména v parametrech elektroměrového rozvaděče (sloupku) na odběrném místě.

[chooze:article;value:503808]

​"Zájem o vlastní fotovoltaickou elektrárnu je aktuálně enormní a přibývají oblasti, kde se distribuční síť dostala na limit své kapacity. Může se tak stát, že distributor žádost o připojení fotovoltaiky zamítne. Neznamená to ale, že by elektrárna vůbec neměla být instalována. Řešením je takzvané zjednodušené připojení, kdy vlastník vyrobenou elektřinu sám spotřebovává a případné přebytky nedodává do sítě, ale využívá například k trvalému ohřevu vody. Druhou možností je, že distributor povolí dodávání přebytků do určitého limitu. Nebo distributor připojení výrobního zdroje odloží s tím, že k němu dojde po příslušných úpravách sítě v určeném časovém horizontu," říká člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.  

Výkup přebytků ze solární elektrárny  

Do konce loňského roku mohli majitelé fotovoltaických elektráren z řad domácností dodávat přebytky pouze svým dodavatelům elektřiny. Od letošního ledna novela vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou tyto podmínky změnila. "Novela ukládá provozovatelům distribuční soustavy povinnost přidělit majitelům solárních elektráren takzvaný výrobní EAN kód. Mají tak jeden kód na dodávku elektřiny, druhý na její výrobu a mohou si díky tomu vybrat, komu své přebytky elektřiny budou prodávat," vysvětluje Matoušek.

[chooze:article;value:502478]

Kdo a za kolik vykupuje elektřinu

Přebytky elektřiny z fotovoltaických elektráren vykupuje řada dodavatelů. Jistější je obrátit se na zavedené a stabilní subjekty, které nabízejí férové ceny i podmínky spolupráce. Prodej přebytků elektřiny vyrobené fotovoltaickou elektrárnou slouží ke snížení nákladů na spotřebovanou elektřinu, rozhodně negeneruje zisk.

Příklady výkupních cen:

  • Centropol (výkup za 3 500 Kč/MWh)
  • Pražská plynárenská (výkup za 3 500 Kč/MWh pro vlastní zákazníky, 3 000 Kč/MWh pro ostatní)
  • E.ON (výkup za 3 000 Kč/MWh)
  • ČEZ (výkup je navázán na denní trh: cena za MWh snížená o 1 000 Kč)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.