Uvidí Martínek všechny vybrané peníze? Úřady hledají cestu, jak odpustit daň

Čtyřiatřicet dní, téměř sto devadesát tisíc dárců a přes jednadevadesát milionů korun. Příběh malého Martínka zasáhl Českou republiku. Cena za jeho uzdravení je přitom sto milionů a pojišťovna léčbu nehradí. Problém je i s tak vysokou sbírkou.

I kdyby se podařilo astronomickou částku na léčbu získat, část z ní by stejně pohltily daně. To by se ale nyní mohlo změnit. "Já jsem ještě neměl možnost jednat s příslušnými ministry, ale určitě to udělám. Mám už informaci, že ministerstvo financí je v kontaktu s organizátory té sbírky a budou hledat optimální řešení, aby se vybrané peníze nesnížily o daň nebo něco podobného," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

"Předpokládám, že ten případ se úspěšně vyřeší, ale v tuto chvíli to vypadá, že je ta sbírka koncipována tak, že u ní dochází k osvobození příjmu," řekla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

​Další informace ke sbírce pro Martínka najdete zde na stránkách Donio.

"Jsem přesvědčen, že by měla být osvobozená od daní, a navíc si uvědomme, že jsme v situaci, kdy tato vláda chce utratit 40 milionů korun za sebepropagaci. Možná kdyby tyhle peníze vzali a dali je na tu sbírku, tak máme 40 procent vyřešených," upozornil místopředseda Karel Havlíček (ANO).

Martínek má takzvaný AADC syndrom, u něhož je potvrzeno asi 120 případů na celém světě. Kvůli tomu, že jde o tak vzácnou nemoc, pojišťovny lék na ni nehradí. Pomoci by mohla jeho registrace.

[chooze:article;value:523661]

​"O zpřístupnění léčby pro naše pojištěnce iniciativně jednáme se zástupci farmaceutického průmyslu. Pokud ovšem nejsou v konkrétním případě indikační kritéria jednoznačně splněna a prokázána, jde o experimentální léčbu, kterou zdravotní pojišťovna nemůže hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění," vysvětlila mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

"Předpokladem pro zahájení správního řízení o úhradě nového, dosud nehrazeného léčiva ve správním řízení je podání žádosti. Žádost o stanovení výše a podmínek úhrady léčivého přípravku určeného k léčbě vzácného onemocnění mohou podat držitel rozhodnutí o registraci nebo zdravotní pojišťovna," přiblížila mluvčí Státní ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková. Žádost ale podle SÚKLu zatím podána nebyla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.