Už dříve se ho pokusili zabít. Navalnyj byl symbolem odporu proti Putinovi

[chooze:gallery;value:34795]

Úmrtí snad nejvýznamnějšího ruského opozičníka Alexeje Navalného v sibiřském lágru ruského historika žijícího v Česku Alexeje Kelina nepřekvapilo. "Čekat se to dalo, protože se na ruském režimu za poslední roky nic nezměnilo. Navalnyj měl obrovskou popularitu a dokázal oslovit široké masy lidí mimo jiné prostřednictvím internetu. A dal by se proto označit také jako influencer. Evropští demokraté mu však vytýkali, že má také svým způsobem imperiální myšlení," připomíná Kelin.

​Část ruské veřejnosti podle historika mohla vnímat Navalného jako možného budoucího cara a pro tyto lidi bude nyní představovat mučedníka. "On sice nebyl zastáncem války na Ukrajině, zároveň ale v jeho případě nešlo o typického liberála západního střihu. Například s Václavem Havlem, jenž byl také dlouho vězněn, ho srovnávat nemůžeme," vysvětluje historik.

[chooze:article;value:542147]

Přesto ho i Západ uznával a vnímal jako vedoucí hlas odporu proti režimu Vladimira Putina. Příčinu úmrtí ruské úřady nezveřejnily, svět ale ihned poté, co z Ruska přišla zpráva o Navalného smrti, ukázal na pravděpodobného viníka, kterým má být právě ruský prezident. Například český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) označil Rusko za násilnický stát a Navalnyj podle něj byl umučen k smrti jen kvůli tomu, že se postavil Putinovi. 

Politický aktivista a advokát Navalnyj před lety těsně unikl smrti. 20. srpna 2020 muselo nouzově přistát letadlo z Tomsku do Moskvy kvůli jeho akutním zdravotním potížím. Pravděpodobně se jednalo o otravu novičokem a život mu tehdy zachránili lékaři v Omsku, kam byl Navalnyj převezen v bezvědomí. Následně byl úspěšně doléčen v Německu. 

"Do Ruska se pak vrátil, i když věděl, že půjde do vězení. Takovýto druh sebeobětování svým způsobem k ruské mentalitě patří. Přesto se budou dál scházet různé opoziční frakce a hledat jednotu. Sjednotit je však podle mě nikdo nedokáže. Ani další opoziční předák Michail Chodorkovskij," dodává znalec Ruska.

Ve vězení zemřel odpůrce ruského režimu Alexej Navalnyj (16/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.