Už i Němci toho mají dost: Jezdit do Chorvatska nebudeme. Je tam draho

V Chorvatsku podle webu danas.hr vrcholí sezóna. V zemi je na 870 tisíc turistů, z toho nejvíce na Istrii. Poslední víkend přilákal velké davy lidí. Mnoho z nich si ale stěžuje, že ceny v Chorvatsku strmě vzrostly. Například Němka Karina, která přicestovala do kempu na jadranském pobřeží, prozradila, že plány jejích přátel na prázdniny se mění. "Do Chorvatska budou jezdit méně, protože to není tak levné jako před deseti lety," řekla deníku.

O vysokých cenách v Chorvatsku napsal například i rakouský web Heute, který informoval o turistovi z Vídně, který za večeři a tři alkoholické drinky zaplatil v přepočtu asi 3 800 korun.

[chooze:article;value:563397]

Se zprávami o vysokých cenách na Jadranu ale nesouhlasí například Mario z Německa, který i s rodinou přijel už pošesté. "Upřímně řečeno, není to výrazně dražší než v jiných zemích," uvedl. Nikde na světě nejsou ceny stejné jako před deseti lety, dokonce ani v Německu, píše chorvatský tisk.

Podle chorvatského ministra pro cestovní ruch Tončiho Glavina jsou zprávy o vysokých cenách součástí konkurenčního boje dalších zemí. "Každá turistická země se snaží své občany motivovat, aby zůstali ve své zemi, nebo se je snaží přilákat od přímého konkurenta, jako jsme my. Pak máte v médiích každý rok různé zprávy," uvedl pro danas.hr minulý týden.

Chorvati zvedli ceny v restauracích. Nejdražší jsou na jihu země. Podívejte se na reportáž z místa ze začátku července:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.