Už je čas jednat s Putinem o míru, řekl německý kancléř Scholz

"Vedle jasné podpory Ukrajině je načase, abychom udělali vše pro to, abychom prozkoumali, jak se můžeme dostat do situace, že tato válka nebude pokračovat donekonečna," řekl Scholz ve středu v německém parlamentu. "Je pravda, že když se nás ptají, zda budeme mluvit i s ruským prezidentem, odpovídáme: 'Ano, budeme,'" dodal.

Kancléř nicméně podle webu The Moscow Times zdůraznil, že se jakékoliv vyjednávání nebude dít za zády Ukrajiny a bez souhlasu spojenců. Scholz s Putinem nemluvil od prosince 2022, kdy proběhly i další doposud poslední hovory západních lídrů s ruským prezidentem.

[chooze:article;value:578820]

​V německých médiích se v posledních dnech objevily spekulace, že by Scholz chtěl s Putinem telefonovat. Podle deníku Zeit by k tomu mohlo dojít před summitem zemí G20, který má v listopadu proběhnout v Brazílii.

Podle Rusů ale o hovor zatím nepožádal. "Nebyly předloženy žádné návrhy. Opakovaně jsme řekli, že Putin je nadále otevřený kontaktům," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle webu The Kyiv Independent.

Německo je po Spojených státech nejvýznamnějším podpůrcem Ukrajiny. Při nedávné návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přislíbil kancléř napadené zemi další balíček vojenské pomoci v hodnotě 660 milionů dolarů.

O pomoci Německa a dalších zemí Ukrajině reportovaly i Televizní noviny (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.