Už je to jisté. Meteorologové řekli, co na podzim radikálně změní počasí

Poté, co skončilo El Niño, jsou nyní takzvané ENSO jevy v neutrálním stavu. Dlouho to ale nevydrží, varují meteorologové z amerického Climate Prediction Center.

"Očekává se, že neutrální ENSO bude přetrvávat několik následujících měsíců, přičemž La Niña by se měla objevit během srpna až října (70% pravděpodobnost) a přetrvat až do zimy 2024/25 na severní polokouli (79% pravděpodobnost během listopadu až ledna)," upozornili.

Jev tak začne o měsíc dříve, než meteorologové původně očekávali. "To je částečně podpořeno pokračujícími podprůměrnými podpovrchovými teplotami oceánu a krátkodobými předpověďmi, které naznačují obnovení východních větrných anomálií v červenci," vysvětlili.

[chooze:article;value:556220]

Při jevu La Niña se oceánské proudy v Tichém oceánu, které směřují od pobřeží Jižní Ameriky, ochlazují, a to až o pět stupňů oproti normálu. Obvykle tento stav trvá asi pět měsíců, výjimkou však nejsou ani delší jevy. Ovlivnit může například sílu hurikánů v Atlantském a Tichém oceánu i podpořit vznik bouří, které z Atlantiku udeří na Evropu. 

Když naposledy La Niña působila, znamenalo to intenzivní deště a záplavy v jihovýchodní Asii a části Austrálie. Srážky bývají častější, ale v zimě méně sněhové. Letos navíc ještě stihne ovlivnit hurikánovou sezónu, upozornil web FOX Weather

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.