Už je to téměř nezvratné, tvrdí vědci. Následky máme pocítit všichni

Letošní červenec byl světově druhým nejteplejším červencem od roku 1940. Vychází to z dat programu Evropské unie pro pozorování Země Copernicus. Za loňským červencem, který byl tím vůbec neteplejším, zaostal jen o čtyři setiny stupně Celsia.

Právě tento rozdíl zároveň ukončil sérii 13 nejteplejších měsíců v řadě. Posledních 12 měsíců (od srpna 2023 do července 2024) bylo v průměru o 0,76 °C teplejších, než je průměr z let 1991–2020. Teplotní průměr z předindustriální éry (1850–1900) pak těchto 12 měsíců překročilo o 1,64 °C. I přes tento červencový relativní pokles ale bude rok 2024 pravděpodobně stále vůbec nejteplejším kalendářním rokem v moderní historii.

[chooze:article;value:568652]

Důvodem je podle vědců kombinace faktorů. Svou roli v tom nepochybně sehrál jev El Niño, který se nadprůměrnými teplotami projevoval například i v letech 2015 a 2016 a který nyní už oslabuje. Nejde ale o jedinou příčinu.

"Důsledky globálního oteplování nezačaly na začátku této rekordní série. Pozorujeme je již řadu let a konec této série rekordů nebude znamenat konec důsledků globálního oteplování," zdůraznil pro Euronews klimatolog z programu Copernicus Julien Nicolas. "Vlny veder a extrémní projevy počasí začaly před touto sérií rekordů a budou pokračovat i poté," dodal.

[chooze:article;value:568503]

Podle odborníků je pro stabilitu klimatu zásadní, aby globální teplota dlouhodobě nepřekročila hranici 1,5 °C nad předindustriálním průměrem. K překročení této hodnoty v minulých měsících sice došlo, ale jen po omezenou dobu. Nyní se pak očekává mírné globální ochlazení vlivem přicházejícího jevu La Niña, který dlouhodobý průměr (který je nyní na úrovni 1,28 °C) opět o něco sníží.

Podle Nicolase bychom ale neměli být příliš optimističtí a zdůrazňuje, že až čas ukáže, jestli nedávné teplotní rekordy "odpovídají bodu zlomu, nebo radikální změně klimatického systému". Podle současných předpovědí globální teplota překročí kritickou úroveň 1,5 °C pravděpodobně na jaře roku 2033. Tedy pokud se nic zásadního nezmění.

Klimatolog: Od počátku civilizace nebylo na zemi takto teplo (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.