Už letos může přijít super El Niño, varují klimatologové. Přinese řadu problémů

Klimatické modely po celém světě nadále predikují možný výskyt El Niña ještě do konce letošního roku. Před blízkým příchodem jevu, který má přinést velmi vysoké teploty zejména v centrální oblasti Pacifiku a ovlivňuje podmínky téměř na celé planetě, varuje také australský meteorologický úřad.

Že teplota hladiny moře překročí hodnoty běžné pro tento přírodní fenomén do srpna, naznačuje všech sedm modelů, které odborníci zkoumali – včetně těch od meteorologických agentur ve Spojeném království, Japonsku a USA. Některé modely navíc předpovídají i výskyt extrémnější varianty jevu, tzv. super El Niña.

Zatímco charakteristickým rysem "klasického" jevu El Niño je nárůst povrchových teplot moře alespoň o 0,8 °C nad dlouhodobý průměr v oblasti centrálního rovníkového Pacifiku, při extrémní variantě teploty v oblasti dosahují i 2 °C nad průměr.

[chooze:article;value:497704]

​Poslední extrémní El Niño v roce 2016 pomohlo v kombinaci s působením člověka vytlačit globální teploty na tak vysokou úroveň, že vyvolalo záplavy i sucha, propukly také nemoci, upozorňuje portál The Guardian.

Úřad a klimatologové jsou proto přesvědčení, že lidé by měli být ostražití a nepodceňovat situaci. Současně však varují, že veškeré výhledy je třeba brát s rezervou. Podle australského úřadu existuje zhruba 50procentní pravděpodobnost, že se El Niño vyvine před koncem roku.

Vedoucí vědecký pracovník z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru Mike McPhaden upozorňuje, že El Niño se z historického hlediska objevuje zhruba každé čtyři roky. "Jedno nás čeká. Velikost předpovídaného El Niña ale vykazuje velmi široký rozptyl, vše od ‘bomby‘ až po slabocha," říká. Tak silný jev jako ten v letech 2015 až 2016 by tak brzy neočekával. "I tak nás ale příroda dokáže podrazit, když si myslíme, že všechno víme," dodal vzápětí.

Spojené státy trápí extrémní počasí. Floridu zasáhly povodně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.